РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000670516<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Shaikh T. H. 
FTIR spectroscopy combined with chemometric: a versatile tool for quality evaluation of fried vermicelli = ІЧ-Фур'є-спектроскопія в поєднанні з хемометрією як універсальний інструмент для оцінки якості смажених макаронних виробів / T. H. Shaikh, S. A. Mahesar, S. N. Shah, A. H. Kori, S. T. H. Sherazi, S. A. Lakho // Ukr. Food J.. - 2017. - 6, № 1. - С. 61-75. - Бібліогр.: 20 назв. - англ.

У дослідженні проведено оцінку якості смажених на жирах макаронних виробів, які значною кількістю споживаються в багатьох країнах світу. З метою повної екстракції олій смажені макаронні вироби піддавали обробці в апараті Сокслета з використанням гексану як розчинника. Жирнокислотний склад добутих екстрагуванням олій встановлено за допомогою методу ГХ-МС. Для розробки простої методології кількісної оцінки груп жирних кислот (ЖК) та їх співвідношень проводили реєстрацію спектрів тих самих зразків олії з застосуванням методу ІЧ-Фур'є спектроскопії. У всіх досліджуваних зразках смажених макаронних виробів виявлено високий вміст жиру (19,77 - 32,99 %). Серед насичених і мононенасичених ЖК переважали пальмітинова (34,6 - 47,5 %), стеаринова (4,76 - 10,6 %), олеїнова (27,2 - 37,0 %) і елаїдинова кислоти (12,0 - 24,3 %). У порівняно меншій кількості виявлено поліненасичені ЖК (0,66 - 5,99 %). Високий вміст транс-ізомерів ЖК у смажених макаронних виробах свідчить про використання гідрогенізованого жиру в процесі їх приготування. Співвідношення важливих груп ЖК встановлено у межах: 0,72 - 1,92 - насичені ЖК/НЖК, 0,013 - 0,130 цис-ПНЖК/насичені ЖК, 0,1 - 1,81 транс-ЖК/цис ЖК, 0,01 - 0,097 цис-ПНЖК/насичені ЖК + ТЖК, 27,7 - 37,05 цис-МНЖК + цис ПНЖК/НЖК + ТЖК. На підставі результатів, одержаних методом ІЧ-Фур'є спектроскопії і співвідношень, визначених за допомогою методу ГХ-МС, розроблено калібрувальні моделі для кількісного визначення груп ЖК та їх співвідношень із застосуванням хемометричного методу PLS. Розроблені PLS моделі в обраних діапазонах довжини хвиль високо корелюють (>> 0,99) з результатами ГХ-МС. Зроблено висновки, що якість смажених макаронних виробів є проблемою, що потребує особливої уваги з боку контролюючих органів. Запропонований метод ІЧ-Фур'є спектроскопії є швидким, простим і точним інструментом для кількісної оцінки основних груп ЖК та їх співвідношень.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л990.2-5 + Л992.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського