РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000658702<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Носенко Т. Т. 
Наукові засади ресурсозберігаючих технологій переробки насіння олійних культур : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.06 / Т. Т. Носенко; Нац. ун-т харч. технол. - Київ, 2016. - 46 c. - укp.

Розроблено наукові засади ресурсозберігальних технологій переробки насіння олійних культур, що передбачають виробництво білкових добавок і харчових продуктів зі їх використанням, а також застосування екологічних методів підготовки сировини до вилучення олії. Встановлено раціональні параметри екстрагування білків із шротів олійного насіння - соняшникового, соєвого, ріпакового, а також їх вилучення із розчинів. Одержано експериментальні дані, які доводять інтенсифікацію екстрагування білків зі шроту під дією електричного струму. Доведено, що внесення протеолітичних ферментів у суспензії шротів сприяє підвищенню ефективності екстрагування білків. Продемонстровано, що за таких умов відбувається обмежений гідроліз поліпептидів. Встановлено математичну залежність між концентрацією білків соняшникового шроту в екстрактах і ступенем гідролізу білків, розраховано параметри математичної моделі, що описує кінетику гідролізу поліпептидів залежно від іонної сили розчину, співвідношення фермент субстрат і pH середовища. Досліджено фізико-хімічні та технологічні властивості соняшникових частково гідролізованих білків, проведено оцінювання їх біологічної цінності. З'ясовано роль вторинних рослинних метаболітів у технологіях вилучення білків із шротів. Доведено, що використання попередньої мікрохвильової обробки олійної сировини супроводжується збільшенням виходу пресової олії (соняшникової, ріпакової, соєвої, гарбузової та горіхової), підвищенням швидкості екстрагування олії із соняшникової м'ятки, швидкості інактивації ферментів - уреази, трипсинових інгібіторів та мірозинази. Виявлено, що попередня мікрохвильова обробка олійної сировини із частотою генерації 2 450 МГц інгібує окиснювальні процеси у олійній сировині та збільшує біологічну цінність олії. Розроблено та досліджено харчові продукти з одержаними рослинними білковими продуктами - майонези, хліб із суцільно змеленого зерна пшениці та ріпакового борошна, десертний продукт підвищеної біологічної цінності.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л782.12-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА423081 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського