Shmalko O. O. The study on the choice of flavours for the herbal syrup with the hepatotropic action = Дослідження з вибору коригентів смаку фітосиропу гепатотропної дії / O. O. Shmalko, L. I. Vyshnevska, V. A. Megalinskyi // Вісн. фармації. - 2016. - № 4. - С. 43-45. - Бібліогр.: 8 назв. - англ.Сиропи, одержані на основі лікарської рослинної сировини (ЛРС), становлять особливий інтерес для проведення досліджень, зважаючи на наявність власних специфічних смакових характеристик, технологію напівпродуктів, підвищену вразливість до мікробної контамінації. Проведено дослідження з обгрунтування вибору оптимального складу коригентів смаку сиропу на основі оригінальної композиції лікарської рослинної сировини (листя артишоку, плодів шипшини, трави стевії, квіток цмину, стовпчиків з приймочками кукурудзи) та вивчено параметри смаку та емоційних почуттів, які викликає розроблений лікарський засіб. У порівнянні з природним смаком сиропу, який має гіркий присмак через складові екстрактів листя артишоку, трави стевії та квіток цмину і слабокислий завдяки шипшині, а також слабосолодкий завдяки траві стевії, найвищі бали органолептичних властивостей мали зразки з кислотою лимонною (4,90), а також композицією коригентів персик/лимон і вишня/лимон (4,85 і 4,75 відповідно). Варто зазначити, що у порівнянні з контролем емоційне відчуття поліпшували практично всі дослідні зразки. Порівняльний аналіз композицій "смакової карти" показує, що найбільш комфортний смак має дослідний зразок сиропу з кислотою лимонною, яку і було обрано для подальших досліджень. Індекс рубрикатора НБУВ: Л663.11
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж14678 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|