Буравченко Р. В. Еволюція розвитку технічного обладнання і технології виробництва цукроварень на території України під час переходу від мануфактурного до фабрично-заводського виробництва (сер. XIX ст.) / Р. В. Буравченко // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту. - 2016. - Вип. 45. - С. 58-63. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.Зазначено, що промислова революція, яка відбулася в XVIII - XIX ст., характеризувалася наступними чинниками: збільшенням ефективності використання енергії пару, збільшенням частки парових та електричних двигунів в індустрії, перехід від ручної праці на мануфактурах до машинної на фабриках і заводах. Під час промислової революції починають активно розвиватися і визначати напрям розвитку промисловості наступні науки: математика, фізика, хімія. Промислова революція була б не можлива без зміни економічних відносин, переходу від примусової праці до вільнонайманої. В XIX ст. в Україні промислова революція спочатку почалася в цукровій промисловості, а потім в інших галузях. В результаті цукроваріння активно реформувалося і розвивалося, стало конкурентоспроможним. Відбулися якісні зміни, активно почали використовувати вітчизняні і закордоні машини і механізми. Замість примітивного "вогняного" методу цукор почали виробляли за допомогою дифузійного методу. Відбулося підвищення концентрації виробництва та робітників, продуктивності праці. Індекс рубрикатора НБУВ: Л84 г(4УКР)
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69253 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|