Гунчак А. В. Вплив рослинних екстрактів на процеси травлення в організмі птиці, продуктивність та якість продукції / А. В. Гунчак, Я. М. Сірко, Б. Я. Кирилів, В. О. Кисців, Б. Б. Лісна, С. І. Коретчук, О. С. Стефанишин, М. В. Камінська, У. А. Мартинюк // Біологія тварин. - 2016. - 18, № 2. - С. 25-35. - Бібліогр.: 74 назв. - укp.Узагальнено публікації щодо можливості ефективного застосування рослинних екстрактів у птахівництві з метою інтенсифікації процесів травлення, підвищення продуктивності та одержання якісної конкурентоспроможної продукції. Позитивний вплив на перетравність поживних речовин корму птиці зумовлений здатностями фітодобавок: стимулювати продукцію слини, секрецію ензимів шлункового та підшлункового соків; підвищувати активність гідролітичних ензимів; збільшувати об'єм ворсинок і глибину крипт стінки кишечнику. Покращання травлення у тонкому кишечнику може розглядатися як непрямий побічний ефект фітогенів, який стабілізується завдяки мікробіальному еубіозу, що сприяє підвищенню абсорбції поживних речовин. Встановлено, що домішка рослинного екстракту, який містить 5 % карвакролу, 3 % циннамальдегіду та 2 % капсикум олеорезину в кількості 100 мг/кг корму, сприяє мобілізації мікроцитів у поверхневому епітелії залозистого шлунку та підвищення нейтральних мукополісахаридів. Дослідження з використанням суміші рослинних екстрактів, що містить капсаїцин, циннамальдегід та карвакрол, або ефірні олії з орегано, кориці, чебрецю та перцю чилі для заміни антибіотиків-стимуляторів росту показали майже однаковий рівень конверсії поживних речовин корму у продукцію у порівнянні з антибіотиками. Вважається, що введення до корму комбінації ефірних олій, які походять з різних рослин, викликає кращий продуктивний ефект. Синергічний вплив компонентів суміші олій євгенолу та циннамальдегіду спостерігали в дослідах in vitro. Суміш компонентів здатна повністю інгібувати ріст чотирьох родів бактерій за період, довший, ніж 30 днів. Показано протигрибкову й антибактеріальну активність компонентів ефірної олії з чорнобривців, що містить каротиноїди, оцимен, пінен, сабінен, тимол, цитраль, линалоол, терпінен. Доведено, що за випоювання настою з листя евкаліпту з розрахунку 1,2 мл/гол на добу продуктивність курей-несучок (КН) зростає на 1,74 % і становить 89,28 % проти 87,54 % у контролі. При цьому несучість птиці за використання фітопрепарату була суттєво вищою (на 6 - 9 %) у період першихчотирьох тижнів проведення досліду. За даними літератури введення чистотілу у формі настою до раціону перепелів сприяє підвищенню маси тіла на 0,9 - 1,5 % у птиці, якій випоювали 10 % настій у кількості 0,07 мл/кг маси тіла у порівнянні з контролем. Завдяки вмісту в чистотілі алкалоїдів, флафоноїдів, сапонінів, каротину, вітаміну C підвищується трансформація поживних речовин корму у продукцію перепелів. Додавання до комбікорму КН та курчат-бройлерів (КБ) кормових домішок із нетрадиційної рослинної сировини (ехінацеї пурпурової, елеутерококу, полину, буркуну, валеріани, шипшини, калгану, родіоли) сприяє одержанню харчових яєць і м'яса птиці високої якості, про що свідчить збільшення вмісту кальцію, фосфору, феруму та цинку в білку курячого яйця та каротиноїдів і вітаміну A у його жовтку. За цих умов у м'язових тканинах КБ збільшується вміст цинку, марганцю і феруму, що покращує їх біологічні властивості. Показано позитивний вплив фітопрепарату з сухих пелюсток чорнобривців на якість м'яса КБ. Застосування у годівлі КБ екстрактів ехінацеї, полину, валеріани, шипшини, калгану, родіоли, сприяє підвищенню маси напівпатраної тушки КБ на 3,9 - 14,1 %, КН - на 5,2 - 28,8 %. Індекс рубрикатора НБУВ: П68-455.4
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|