РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000623922<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Гунчак А. В. 
Вплив рослинних екстрактів на процеси травлення в організмі птиці, продуктивність та якість продукції / А. В. Гунчак, Я. М. Сірко, Б. Я. Кирилів, В. О. Кисців, Б. Б. Лісна, С. І. Коретчук, О. С. Стефанишин, М. В. Камінська, У. А. Мартинюк // Біологія тварин. - 2016. - 18, № 2. - С. 25-35. - Бібліогр.: 74 назв. - укp.

Узагальнено публікації щодо можливості ефективного застосування рослинних екстрактів у птахівництві з метою інтенсифікації процесів травлення, підвищення продуктивності та одержання якісної конкурентоспроможної продукції. Позитивний вплив на перетравність поживних речовин корму птиці зумовлений здатностями фітодобавок: стимулювати продукцію слини, секрецію ензимів шлункового та підшлункового соків; підвищувати активність гідролітичних ензимів; збільшувати об'єм ворсинок і глибину крипт стінки кишечнику. Покращання травлення у тонкому кишечнику може розглядатися як непрямий побічний ефект фітогенів, який стабілізується завдяки мікробіальному еубіозу, що сприяє підвищенню абсорбції поживних речовин. Встановлено, що домішка рослинного екстракту, який містить 5 % карвакролу, 3 % циннамальдегіду та 2 % капсикум олеорезину в кількості 100 мг/кг корму, сприяє мобілізації мікроцитів у поверхневому епітелії залозистого шлунку та підвищення нейтральних мукополісахаридів. Дослідження з використанням суміші рослинних екстрактів, що містить капсаїцин, циннамальдегід та карвакрол, або ефірні олії з орегано, кориці, чебрецю та перцю чилі для заміни антибіотиків-стимуляторів росту показали майже однаковий рівень конверсії поживних речовин корму у продукцію у порівнянні з антибіотиками. Вважається, що введення до корму комбінації ефірних олій, які походять з різних рослин, викликає кращий продуктивний ефект. Синергічний вплив компонентів суміші олій євгенолу та циннамальдегіду спостерігали в дослідах in vitro. Суміш компонентів здатна повністю інгібувати ріст чотирьох родів бактерій за період, довший, ніж 30 днів. Показано протигрибкову й антибактеріальну активність компонентів ефірної олії з чорнобривців, що містить каротиноїди, оцимен, пінен, сабінен, тимол, цитраль, линалоол, терпінен. Доведено, що за випоювання настою з листя евкаліпту з розрахунку 1,2 мл/гол на добу продуктивність курей-несучок (КН) зростає на 1,74 % і становить 89,28 % проти 87,54 % у контролі. При цьому несучість птиці за використання фітопрепарату була суттєво вищою (на 6 - 9 %) у період першихчотирьох тижнів проведення досліду. За даними літератури введення чистотілу у формі настою до раціону перепелів сприяє підвищенню маси тіла на 0,9 - 1,5 % у птиці, якій випоювали 10 % настій у кількості 0,07 мл/кг маси тіла у порівнянні з контролем. Завдяки вмісту в чистотілі алкалоїдів, флафоноїдів, сапонінів, каротину, вітаміну C підвищується трансформація поживних речовин корму у продукцію перепелів. Додавання до комбікорму КН та курчат-бройлерів (КБ) кормових домішок із нетрадиційної рослинної сировини (ехінацеї пурпурової, елеутерококу, полину, буркуну, валеріани, шипшини, калгану, родіоли) сприяє одержанню харчових яєць і м'яса птиці високої якості, про що свідчить збільшення вмісту кальцію, фосфору, феруму та цинку в білку курячого яйця та каротиноїдів і вітаміну A у його жовтку. За цих умов у м'язових тканинах КБ збільшується вміст цинку, марганцю і феруму, що покращує їх біологічні властивості. Показано позитивний вплив фітопрепарату з сухих пелюсток чорнобривців на якість м'яса КБ. Застосування у годівлі КБ екстрактів ехінацеї, полину, валеріани, шипшини, калгану, родіоли, сприяє підвищенню маси напівпатраної тушки КБ на 3,9 - 14,1 %, КН - на 5,2 - 28,8 %.


Індекс рубрикатора НБУВ: П68-455.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського