Скрининг противомикробных свойств спиртоводных вытяжек из некоторых видов эфиромасличного растительного сырья / Н. Н. Бойко, А. И. Зайцев, Т. П. Осолодченко, И. Н. Долгая, В. В. Казмирчук // Фітотерапія. - 2015. - № 3. - С. 38-43. - рус.Наведено результати вивчення антимікробних властивостей витяжок з ефіроолійної рослинної сировини. Протимікробну активність препаратів вивчено методом дифузії в агар колодязями нестандартних тест-штамах мікроорганізмів: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, P. vulgaris ATCC 4636, B. subtilis ATCC 6633, C. albicans ATCC 885/653. Застосовано математичний метод порівняння антимікробних властивостей витяжок - векторний аналіз для дослідження та порівняння антимікробних властивостей витяжок, що дозволило відібрати найбільш активні з них, якы мають середні за силою антимікробні властивості (лист і квіти липи, пелюстки троянди дамаської і чайної, лист евкаліпта прутовидного). Дані дослідження вказують на перспективність використання деяких видів рослинної сировини, що містить ефірні олії, тільки в якості допоміжних носіїв антимікробних властивостей в комплексних фітопрепаратах, а їх основна функція - покращання органолептичних властивостей комплексних фітопрепаратів (корекція запаху та смаку). Представлены результаты по изучению противомикробных свойств вытяжек из эфирномасличного растительного сырья. Противомикробная активность вытяжек изучалась методом диффузии в агар колодцами на стандартных тест-штаммах микроорганизмов: S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, P. aeruginosa ATCC 27853, P. vulgaris ATCC 4636, B. subtilis ATCC 6633, C. albicans ATCC 885/653. Применен математический метод сравнения противомикробных свойств вытяжек - векторный анализ, для исследования и сравнения противомикробных свойств вытяжек, что позволило отобрать наиболее активные из вытяжек, имеющие средние по силе противомикробные свойства (лист и цвет липы, лепестки розы дамасской и чайной, лист эвкалипта прутовидного). Данные исследования свидетельствуют о перспективности использования некоторых видов растительного сырья, содержащего эфирные масла, только как вспомагательных носителей противомикробных свойств в комплексных фитопрепаратах, а их основная функция - улучшение органолептических свойств комплексных фитопрепаратов (коррекция запаха и вкуса). Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.81
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24348 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|