Nakov G. Impact of the kind of wine storage on chemical and physical characteristics of the Vranec wine = Вплив способу зберігання на фізико-хімічні характеристики вина Вранац / G. Nakov, D. Damjanovski, V. Pavlova, D. Nedelkoska, L. Necinova, N. Ivanova, S. Damyanova, O. Gubenia // Ukr. Food J.. - 2015. - 4, № 2. - С. 271-280. - Бібліогр.: 18 назв. - англ.Зазначено, що вино Вранац виробляється з винограду сорту Вранац, що є найбільш важливим для виробництва червоних вин у Македонії. Вранац є місцевим сортом Чорногорії, вирощується у всіх виноградниках регіону Вардар, хоча в інших виноградниках поширений начно менше. Вивчено 2 зразки вина Вранац у резервуарі з винограду одного сорту - Вранац, винарня Стобі, розташована у винному регіоні Тіквеш. Вино Вранац, вироблене з врожаю 2011 р., відрізняється методом зберігання після його ферментації. Один зразок зберігається в резервуарі, тоді як інший, з урожаю винограду того ж року, був переміщений і зберігався в дубовій бочці об'ємом 5000 літрів. Вивчено фізико-хімічні властивості вина, що зберігалось за різних умов (в резервуарі та бочці). Концентрація іонів водню рН у зразках вина, що зберігались в резервуарі та бочці, знаходиться в межах від 3,33 до 3,42, що, по суті, є допустимим рівнем рН для червоних вин. Щодо кислот у цілому, загальна кислотність є вищою в тому зразку вина, що зберігався в бочці. Вміст летючих кислот має більше значення у зразку вина з бочки. Вміст яблучної кислоти складає 0 мг на літр в зразку вина з бочки, що свідчить про повне перетворення яблучної кислоти в молочну. Вміст лимонної кислоти є вищим у зразку з резервуара (0,38). Вміст оцтової кислоти є вищим у зразку з бочки (0,48). Вищий вміст цукрів у загальному (5,1 г на літр) і зменшення (0,95 г на літр) спостерігався в зразку з бочки. Кількість алкоголю в протестованих зразках варіюється від 14,53 до 14,75 градусів, що відповідає вимогам Міжнародної організації винограду і вина. Щодо наявності SO2, з одного боку, підвищений вміст SO2 призводить до пригнічення активності небажаних мікроорганізмів (що є бажаним), а з іншого - підвищений вміст SO2 створює потенційні проблеми для людей з астмою. Слід зазначити, що, згідно з вимогами Міжнародної організації винограду і вина, максимальний вміст SO2 не повинен перевищувати 350 мг на літр, тоді як у протестованих зразках вміст SO2 в 3 рази є меншим. Зроблено висновки, що метод зберігання вина Вранац з регіону Тіквеш, що зберігалось у резервуарі і бочці, впливає на фізико-хімічні властивості протестованих зразків вина. Індекс рубрикатора НБУВ: Л874.12-106
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|