Боднар І. Індукування хромосомних аберацій у Allium cepa L. зразками новосинтезованих харчових ароматизаторів / І. Боднар, С. Горбулінська, О. Андрейко, Л. Боднар // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол.. - 2011. - Вип. 56. - С. 121-128. - Бібліогр.: 8 назв. - укp.Вивчено мутагенну активність зразків деяких новосинтезованих харчових ароматизаторів: ароматизатор "Шоколад" проявляв сильну генотоксичну активність - при дозі, збільшеній у 10 разів у порівнянні з добовою спостерігався токсичний ефект, за інших доз виявлено підвищення рівня хромосомних аберацій і зниження мітотичного індексу; ароматизатор "Чорнослив" при дії допустимої добової дози та дози, збільшеної у 10 разів, індукував появу хромосомних мутацій, зростання відносної тривалості профази. Серед хромосомних мутацій виявлені хромосомні та хроматидні фрагменти, дицентрики. Під впливом ароматизаторів "М'ята" і "Вермут" хромосомних аберацій і змін щодо мітотичного індексу не показано. Індекс рубрикатора НБУВ: Е0*441.221.2 + Е522.912.12 All*44
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|