Сабадашка М. В. Дія концентрату поліфенольного комплексу з виноградного вина за радіоіндукованого оксидативно-нітративного стресу : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.04 / М. В. Сабадашка; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. - Львів, 2014. - 20 c. - укp.Досліджено біохімічні механізми розвитку оксидативно-нітративного стресу та його роль у виникненні та прогресуванні радіоіндукованих порушень системи крові, імунної, серцево-судинної та видільної систем, а також вивчено можливості корекції таких патологічних змін концентратом природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина. Встановлено, що після опромінення у дозах 10 та 30 сГр змін зазнає збалансоване функціонування антиоксидантної та системи L-аргінін/оксид нітрогену, що відображається в змінах активностей супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази, оксиду нітрогену-синтази та вмісту ТБК-позитивних продуктів. З’ясовано, що споживання тваринами концентрату ПК сприяє відновленню притаманних досліджуваним показникам фізіологічних значень у периферичній крові, імунокомпетентних клітинах, тканинах аорти та корковому шарі нирки. Вперше продемонстровано зміни вмісту нітротирозину в лейкоцитах, аорті та корковому шарі нирки щурів, опромінених малими дозами іонізуючого випромінювання, а поліфенольні сполуки з червоного виноградного вина нівелюють такий ефект радіації. Індекс рубрикатора НБУВ: Р351.15 + Р361
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА410742 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|