РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000521867<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Ветютнева Н. О. 
Дослідження жирнокислотного складу ліпофільних фракцій трави рути запашної та листя горіха грецького / Н. О. Ветютнева, А. П. Радченко, Л. Б. Пилипчук, В. І. Тодорова, Т. М. Буднікова // Зб. наук. пр. співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2013. - Вип. 22, кн. 4. - С. 236-241. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Рута запашна (Ruta graveolens, L.) і горіх грецький (Juglans regia L.) широко використовуються в гомеопатії, тому вивчення складу біологічно активних речовин цих рослин має важливе значення для забезпечення їх якості та стандартизації. Мета роботи - дослідження жирнокислотного складу ліпофільних фракцій, одержаних із трави рути запашної та листя горіха грецького. Об'єктами дослідження були ліпофільні фракції трави рути запашної і листя горіха грецького, одержані вичерпною екстракцією гексаном в апараті Сокслета. Метод визначення жирнокислотного складу ліпофільних фракцій базується на перетворенні тригліцеридів жирних кислот в метилові естери і подальше їх дослідження за допомогою методу газової хроматографії. Встановлено, що трава рути запашної містить десять жирних кислот, з переважаючим вмістом ненасичених кислот (біля 90 % від загального вмісту), а саме поліненасичені - лінолева (32,97 %) і ліноленова (37,35 %) кислоти; із насичених жирних кислот переважає пальмітинова (7,55 %). У листі горіха грецького приблизно у рівних співвідношеннях виявлено ненасичені (51 %) і насичені (49 %) жирні кислоти; в індивідуальному стані переважають ненасичена - олеїнова (18,98 %) і насичена - пальмітинова (27,59 %) кислоти. Висновки: за допомогою методу газової хроматографії досліджений жирнокислотний склад ліпофільних фракцій із трави рути запашної і листя горіха грецького. У траві рути запашної виявлено переважно ненасичені жирні кислоти: лінолева і ліноленова; в листі горіха грецького - ненасичені і насичені жирні кислоти, які містяться приблизно у рівних співвідношеннях.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р282.111

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж70307 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського