Підгорський В. С. Використання кормових та пекарських дріжджів для отримання біологічно активних гліканів / В. С. Підгорський, О. Г. Коваленко, В. М. Васильєв, О. В. Ісакова // Біотехнологія. - 2010. - 3, № 6. - С. 49-58. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.Досліджено можливість використання кормових (Candida maltosa) та пекарських (Saccharomyces cerevisiae) дріжджів для розробки технології одержання біологічно активних гліканів. Одержані сполуки представлені гомополісахаридами: мананами та гліканами. Перспективними сировинними джерелами є ензимолізати (вихід 14 %) та автолізати (вихід 8,5 %), менш придатними - інтактні клітини пекарських дріжджів, з яких запропонованою технологією екстрагується глікан із загальним виходом 7,2 %. Виділені глікани містять 75 - 94 % діючої речовини і пригнічують інфекційність вірусу тютюнової мозаїки та утворення пухлин у експлантів паренхіми бульб картоплі, індукованих Agrobacterium tumefaciens. Глікани стимулюють схожість, енергію проростання насіння та ріст і розвиток рослин томатів і тютюну. Їх можна використовувати як основу для розробки технології одержання біопрепаратів для сільського господарства та медицини. Індекс рубрикатора НБУВ: Е521.551.1 Sac*725.123 + П855 + Р281.770
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100178 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|