РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000444276<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Hultiaieva O. V. 
Effect of soybeans and palm oil addition to the cows diets on milk fatty acid profile / O. V. Hultiaieva, A. P. Petruk, O. V. Golubets, I. V. Vudmaska, V. V. Vlizlo // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 4. - С. 32-38. - Бібліогр.: 21 назв. - англ.

Додавання до раціону високопродуктивних корів жирових домішок позитивно впливає на обмін речовин, підвищує молочну продуктивність та якість молока. Це пояснюється високою енергетичною цінністю жирів, їх нітрогензберігаючою дією в організмі корів, використанням наявних у жирі жирних кислот у синтезі ліпідів молока. Дослідження проведено на 3 групах корів-аналогів української чорно-рябої молочної породи, по п'ять голів у кожній, продуктивністю 20 - 25 кг молока за добу. Корови контрольної групи одержували стандартний збалансований за вмістом поживних речовин раціон, що містив 670 г сирого жиру. Вміст жиру у раціонах корів 2-ї та 3-ї груп збільшували на 50 % за рахунок введення до їх складу відповідно соєвих бобів або пальмової олії. Раціон контрольних корів складався з (кг): сіна люцернового - 6,0, силосу кукурудзяного - 20, сінажу - 10, дерті пшеничної - 3,0, дерті кукурудзяної - 2,0, шроту соєвого - 1,0, меляси - 2,0. У раціоні корів 1-ї дослідної групи соєвий шрот замінювали на 1,5 кг соєвих бобів, а до раціону корів 2-ї дослідної групи додавали 0,3 кг пальмової олії. Тривалість досліду становила 2 місяці. У кінці досліду відбирали вмістиме рубця, кров і молоко. Жирнокислотний склад ліпідів плазми крові досліджено за допомогою методу газорідинної хроматографії на хроматографі Hewlett Packard HP-6890 з полум'яно-іонізаційним детектором, обладнаному капілярною колонкою SP-2560 довжиною 100 м. Зміна ліпідного та жирнокислотного складу раціону вплинула на жирнокислотний склад молочного жиру. У молоці корів 1-ї дослідної групи зменшилась кількість кислот ізо-15:0, антеізо-15:0 - 17:0 (P << 0,05 - 0,01) та зросла кількість 18:1 та 18:2 кислот (P << 0,01 - 0,001). У молоці корів 2-ї дослідної групи зросла кількість 14:0 кислот (P << 0,05). У складі молочного жиру корів 1-ї дослідної групи виявлено у 2,2 разу більше кислот транс-11 18:1 (P << 0,001) та у 1,3 разів більше її метаболіту - кислоти цис-9, транс-11 18:2 (P << 0,05). У корів 2-ї дослідної групи вміст транс-11 18:1 (P << 0,05) був вищим у 1,3 разів, а вміст цис-9 транс-11 18:2 - у 1,2 разів. Частка лінолевої (цис-9, 12 18:2) кислоти у молоці корів 1-ї дослідної групи зросла (P << 0,001), а 2-ї дослідної групи - зменшилась (P << 0,01). У молочній залозі зменшився синтез коротколанцюгових жирних кислот: C4:0, C6:0 - C8:0 (P << 0,05 - 0,01). Вміст жиру у молоці корів контрольної та 1-ї та 2-ї дослідних груп становив відповідно 1,57; 3,37 і 3,51 %. Обидві жирові домішки підвищили середньодобові надої корів: у 1-й дослідній групі на 4 % (P << 0,05), а у 2-й - на 7 % (P << 0,05), проте у перерахунку на базисну жарність надоїв зросли лише у корів 2-ї дослідної групи (P << 0,05).


Індекс рубрикатора НБУВ: П60-451.2 + Л95-106.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського