РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000444257<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Долайчук О. П. 
Фізіологічні впливи бобів сої нативного та трансгенного сортів на організм самок щурів третього покоління / О. П. Долайчук, Р. С. Федорук, І. І. Ковальчук, М. І. Храбко // Біологія тварин. - 2013. - 15, № 3. - С. 22-30. - Бібліогр.: 27 назв. - укp.

У результаті значного прогресу у біотехнології в останні роки все більше сільськогосподарських культур і сировини, одержаної з генетично модифікованих організмів, у тому числі сої, входять до складу кормів і продуктів харчування. Незважаючи на тривале використання ГМО у цих галузях, його вплив на організм тварин є неоднозначним і недостатньо вивченим, особливо у динаміці поколінь, що й зумовило вибір напрямку досліджень. Наведено результати досліджень фізіологічного стану самок щурів третього покоління за умов згодовування їм та їх матерям нативної та трансгенної сої у кількості 30 % за поживністю раціону. Вплив сої проявлявся підвищенням у крові рівня досліджених глікопротеїнових та імунобіологічних показників, що свідчить про активацію імунної системи і може бути пов'язано з аліментарним складом бобів сої та наявністю в них біологічно активних речовин з імуностимулюючою дією. Результати визначення фракцій фенолів у тканинах щурів свідчать про напруження дезінтоксикаційних процесів в організмі тварин дослідних груп. Встановлено вищу трансаміназну активність тканин серця та печінки зі зниженням її активності у крові, що може свідчити про позитивний вплив сої на клітини печінки, зокрема, на цілісність мембран і вищу інтенсивність білкового обміну у тварин дослідних груп. Узагальнений аналіз одержаних результатів досліджень, проведених на самицях щурів, надає підстави зробити висновок про відсутність вираженого негативного чи позитивного впливу ГМ компонентів сої на їх фізіологічний стан у порівнянні з тваринами, яким згодовували натуральну сою.


Індекс рубрикатора НБУВ: П213.6-319.86 + П545.121

Рубрики:
 Соя 

Шифр НБУВ: Ж23570 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського