РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000301932<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Фалалєєва Т. М. 
Роль глутамату та пролінвмісних ди- та трипептидів у регуляції морфо-функціонального стану шлунка : автореф. дис. ... д-ра біол. наук : 03.00.13 / Т. М. Фалалєєва; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - К., 2011. - 32 c. - укp.

Розроблено концепцію універсального механізму цитопротекції, який реалізується за допомогою продуктів розпаду колагену - пролінвмісних пептидів, що постійно присутні в тканині слизової оболонки шлунка (СОШ) і дія яких не потребує часу на активацію. Вперше встановлено ефективну дозу харчової добавки глутамату натрію за одноразового введення (240 мг/кг, відповідає 16,8 г / середньостатистичну людину), що стимулює базальну шлункову секрецію кислоти (ШСК) у щурів. Стимулювальний ефект глутамату натрію на базальну ШСК усувався ваготомією. Після ваготомії спостерігалася реверсія ефекту на пригнічення шлункової секреції. Тобто, глутамат натрію в дозі 240 мг/кг справляє сильний стимулювальний та певний гальмівний вплив на базальну ШСК. Досліджено участь всіх підтипів іонотропних глутаматних рецепторів у регуляції базальної та стимульованої різними секретагогами ШСК. За допомогою фармакологічного аналізу та хірургічної денервації шлунка встановлено різнонаправлену роль центральних і периферичних іонотропних глутаматних рецепторів: збудження центральних глутаматних рецепторів (NMDA-та каїнатного-підтипів) викликає посилення ШСК, збудження периферичних глутаматних рецепторів каїнатного-підтипу викликає гальмування секреції соляної кислоти. Глутаматні рецептори АМРА-підтипу не залучені у регуляцію ШСК. Даний аналіз ролі підтипів глутаматних рецепторів центральної і периферичної локалізації дозволяє стверджувати, що відсутність ефекту глутамату натрію в дозах 15, 30, 60, 120, 480, 960 мг/кг на базальну ШСК є результатом сумації двох різнонаправлених ефектів - стимулювального та гальмівного. Вперше показано, що тривале введення глутамату натрію призводило до порушення морфофункціонального стану шлунка: гіперсекреції соляної кислоти, розвитку ерозивно-виразкових уражень СОШ, морфологічних змін слизової, а також до розвитку ожиріння. Встановлено, що гліпроліни (Про-Глі-Про та Глі-Про) гальмували ШСК, стимульовану карбахоліном, гістаміном і пентагастрином у щурів. Ваготомія повністю усувала гальмівний вплив Про-Глі-Про та Глі-Про на ШСК, стимульовану карбахоліном, і послаблювала їх дію на базальну, гістамінову та пентагастринову секрецію, що є свідченням залежності ефектів від тонічних впливів з центральної нервової системи, які передаються по блукаючих нервах. Про-Глі не впливав на стимульовану карбахоліном, гістаміном і пентагастрином ШСК у щурів. Показано, що одним з механізмів впливу гліпролінів на ШСК є стимуляція виділення оксиду азоту (NO), який призводить до гальмування базальної та стимульованої секреції. З'ясовано, що механізм профілактичної дії гліпролінів на розвиток уражень в СОШ різного генезу полягає не тільки в стимуляції виділення NO та покращанні кровопостачання СОШ, але і в нормалізації про- й антиоксидантного балансу загальної фракції клітин слизової та в стабілізації глікопротеїнового складу в тканинах СОШ.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е60*734.23-64 + Р123.02

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА384697 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Автореферати дисертацій 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського