РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000222993<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Приймак О. О. 
Відономастичний словотвір у сфері термінології та номенклатури (на матеріалі кулінарної лексики) : Автореф. дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / О. О. Приймак; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. - Х., 2003. - 16 c. - укp.

Вивчено систему творення відономастичних кулінарних термінів і номенів, що функціонують в українській мові. Встановлено словотвірні особливості групи спеціальної кулінарної лексики, простежено залежність вибору способів деривації від семантичної групи ономата, що є твірною основою, від об'єкта творення (терміна чи номена), а також від мови, в якій утворювалася одиниця спеціальної лексики. З'ясовано, що набільш продуктивним є утворення лексико-синтаксичних дериватів (номінативних словосполучень). Зазначено, що найбільшою семантичною групою кулінарних термінів і номенів є група назв напоїв, а з точки зору походження переважають англомовні утворення; одночасно ці групи виявляють найбільшу різноманітність словотвірних типів. Виявлено основні види мотиваційних ознак (причини вибору конкретного ономата як твірної основи). Встановлено, що спосіб засвоєння іншомовних термінів залежить від первісного способу творення, використаного в мові-першоджерелі.


Індекс рубрикатора НБУВ: Ш141.4-34:Л + Л99 в4

Рубрики:
  

Шифр НБУВ: РА323032 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського