РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000220443<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Богатко Н. М. 
Ветеринарно-санітарна оцінка якості яловичини NOR, PSE, DFD та удосконалення методів визначення її свіжості : Автореф. дис... канд. вет. наук: 16.00.09 / Н. М. Богатко; Львів. нац. акад. вет. медицини ім. С.З.Гжицького. - Л., 2006. - 20 c. - укp.

Теоретично обгрунтовано та експериментально підтверджено необхідність проведення ветеринарно-санітарної оцінки якості м'яса NOR, PSE та DFD, одержаного від великої рогатої худоби, у парному, охолодженому та замороженому станах. Визначено оптимальні показники безпеки та якості PSE-, DFD-м'яса за його холодильного зберігання. Удосконалено та розроблено нові біохімічні методи визначення м'яса різного ступеня свіжості та м'яса, одержаного від хворих тварин. Ветеринарно-санітарна оцінка грунтується на визначенні органолептичних показників якості яловичини NOR, PSE та DFD, установлення показника pH м'яса у перші години після забою, за умов дозрівання та холодильного зберігання, а також важливих хімічних показників м'яса, зокрема, вмісту пігментів, амінокислот, вологи, глікогену, вологозв'язувальної здатності та інших. Критерієм забезпечення якості та безпеки яловичини визначено ветеринарно-санітарні параметри виробництва яловичини, а саме: установлено показники мікробіологічного забруднення об'єктів, обладнання, повітря у період виробництва (перед початком, усередині та наприкінці зміни у забійному цеху), стін охолоджувальних і морозильних камер зберігання м'яса. Доведено можливість використання реакції з реактивом Неслера для визначення ступеня свіжості яловичини якісним і кількісним (фотоелектроколориметричним) методами, вірогідність яких становила відповідно 92,5 - 98,0 % та 94,7 - 97,4 %. Установлено ефективність використання проби з розчином міді сульфату масової частки 3 % та з використанням м'ясного бульйону у співвідношенні м'ясо:вода 1:2 для визначення м'яса, одержаного від хворих тварин.


Індекс рубрикатора НБУВ: П817.11

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА347513 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського