Онищенко А. М. Роль вуглеводного складу глікокаліксу деяких видів молочнокислих бактерій у прояві їх адгезивних властивостей / А. М. Онищенко, К. С. Коробкова, Н. К. Коваленко, С. О. Касумова, І. Г. Скрипаль // Мікробіол. журн. - 1999. - 61, № 6. - С. 22-28. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.За допомогою мічених колоїдним золотом рослинних лектинів із різною вуглеводною специфічністю досліджено наявність певних моносахаридів у складі глікокаліксу молочнокислих бактерій (Lactobacillus plantarum - штами 337D і 11/16, Streptococcus thermophilus - штами S1 (неслизова раса) і S5 (слизова раса), Enterococcus faecium K-50). Встановлено, що в усіх досліджуваних мікроорганізмів, серед виявлених моносахаридів, переважала L-фруктоза; N-ацетил-D-галактозамін та N-ацетил-D-глюкозамін спостерігались у незначній кількості. У складі глікокаліксу всіх молочнокислих бактерій, крім S. thermophilus S5 (слизова раса), виявлено також невеликій вміст сіалової кислоти. Присутність alpha-N-ацетил-D-галактозаміну, alpha-D- і beta-D-галактози, alpha-D-глюкози, alpha-D-манози у складі глікокаліксу молочнокислих бактерій свідчить про додаткову роль цих моносахаридів у процесі адгезії мікроорганізмів на слизовій оболонці кишкового тракту людей і тварин. Підтверджено, що наявність певних моносахаридів у складі поверхневих глікополімерів молочнокислих бактерій пов'язана з адгезивними властивостями клітин і умовами їх існування. Ключ. слова: Lactobacillus, Streptococcus, Enterococcus, глікокалікс, моносахаридний склад, адгезія Індекс рубрикатора НБУВ: Е40*715
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|