Фурзикова Т. М. Влияние условий культивирования на некоторые свойства бацилл, составляющих основу пробиотиков / Т. М. Фурзикова, М. Г. Сергейчук, И. Б. Сорокулова, В. В. Смирнов // Мікробіол. журн. - 1999. - 61, № 5. - С. 19-27. - Библиогр.: 11 назв. - рус.Вивчено вплив таких біологічних факторів, як жовч, шлунковий сік, сироватка крові, амінокислоти і рН середовища на інтенсивність росту та антагоністичну активність бацил, які є основою пробіотиків субаліну і біоспорину. Встановлено, що рН середовища у межах 7,0 - 9,0, а також певні концентрації шлункового соку, жовчі, сироватки крові та більшості амінокислот не впливають на ріст Bacillus subtilis 3 і B. subtilis 2335/105. Виявлено закономірне зниження інтенсивності росту бацил у разі збільшення концентрації шлункового соку в середовищі або зниженні рН середовища до 5,0 - 2,0. Зазначені біологічні фактори по-різному впливають на антагоністичну активність досліджуваних культур. Ключ. слова: пробиотики, бациллы, антагонистическая активность, условия культивирования Індекс рубрикатора НБУВ: Р193.92
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж22205 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|