Наукова періодика України Ukrainian journal of mechanical engineering and materials science


Pogrebnyak A. 
Hydrocutting of Frozen Food Products / A. Pogrebnyak, V. Pogrebnyak // Ukrainian journal of mechanical engineering and materials science. - 2017. - Vol. 3, Num. 1. - С. 1-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmems_2017_3_1_3
The article aims to determine the peculiarities of macromolecule deformation behavior under conditions of a jet-shaping head that would allow to solve the issue related to the mechanism of increasing water-jet cutting power with polymer additions. The roles of longitudinal and transverse velocity gradients in the manifestation of distinctive features of polymer solution flows are analysed. In converging polyethyleneoxide solution flow macromolecules are forced by a hydrodynamic field to rather strong stretching that causes the dynamic structure formation in solutions. There have been studied experimentally velocity fields and their gradients as well as the degree of macromolecule unrolling under pattern conditions of a jet-shaping head in polyethyleneoxide solutions flow. In converging polymer solution flow macromolecules are forced by a hydrodynamic field to rather strong (~ 60 % and more) stretching that causes the field restructuring. The determined regularities of macromolecules behavior in the flow under conditions of a jet-shaping head and manifested in this case effects of elastic deformations have paramount importance in understanding the mechanism of "anomalously" high cutting power of water-polymer jet. The work for the first time makes it possible to explain the nature of increased water-jet cutting power with polymer additions when cutting food products. Understanding the nature of increased cutting power of water-polymer jet will make it possible to develop recommendations on choosing regimes for water-polymer jet processing of food products by cutting.
  Повний текст PDF - 466.271 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pogrebnyak A.
  • Pogrebnyak V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pogrebnyak A. Hydrocutting of Frozen Food Products / A. Pogrebnyak, V. Pogrebnyak // Ukrainian journal of mechanical engineering and materials science. - 2017. - Vol. 3, Num. 1. - С. 1-8. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujmems_2017_3_1_3.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Погребняк Андрій Володимирович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського