Наукова періодика України Український біофармацевтичний журнал


Вронська Л. В. 
Вивчення складу флавоноїдів і гіпоглікемічної дії сухих екстрактів стулок квасолі / Л. В. Вронська, А. І. Дуб, І. М. Кліщ, А. Є. Демид // Український біофармацевтичний журнал. - 2018. - № 2. - С. 62-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2018_2_13
При цукровому діабеті другого типу для забезпечення ефективної фармакологічної корекції доцільним є поєднання синтетичних гіпоглікемічних засобів з ліками рослинного походження, які характеризуються комплексним впливом на різні системи організму, низькою токсичністю і відсутністю побічних реакцій. Мета роботи - вивчення складу і вмісту флавоноїдів у сухих екстрактах стулок квасолі, дослідження їх гіпоглікемічної дії. Хроматографічні і спектрофотометричні методи були використані для дослідження флавоноїдів. Експерименти з вивчення гіпоглікемічної активності проводили на білих нелінійних щурах, виконуючи тест "глюкозного навантаження". За результатами хроматографічних досліджень сухого екстракту стулок квасолі маркерами для його ідентифікації обрано рутин, ізокверцитрин і кислоту ферулову. Вміст флавоноїдів в екстракті зростає від 0,562 до 0,729 % із підвищенням вмісту спирту (від 40 до 70 % (об/об)) в екстрагенті, використаному для отримання екстракту. Застосування досліджуваних екстрактів приводить до найбільш інтенсивного зниження рівня глюкози у крові тварин дослідних груп відносно рівня контрольної групи на 27,9 - 20,0 % впродовж 30 - 90 хв після глюкозного навантаження. Висновки: запропоновані активні маркери для ідентифікації сухого екстракту стулок квасолі. Вміст суми флавоноїдів із підвищенням вмісту спирту етилового з 40 до 70 % (об/об) зростає з 0,562 до 0,729 %. Найбільше зниження рівня глюкози в крові дослідних тварин спостерігається при застосуванні екстрактів, отриманих за допомогою екстрагентів із вмістом спирту етилового 40 і 50 %.
  Повний текст PDF - 552.63 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Вронська Л.
  • Дуб А.
  • Кліщ І.
  • Демид А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Вронська Л. В. Вивчення складу флавоноїдів і гіпоглікемічної дії сухих екстрактів стулок квасолі / Л. В. Вронська, А. І. Дуб, І. М. Кліщ, А. Є. Демид // Український біофармацевтичний журнал. - 2018. - № 2. - С. 62-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2018_2_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Вронська Людмила Вікторівна (хімічні науки)
  • Кліщ Іван Миколайович (1959–) (біологічні науки)
  • Демид Анна Євгенівна (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського