Наукова періодика України Технічні науки та технології


Сиза О. 
Екстракт із коріння кульбаби лікарської як перспективна сировина у виробництві харчових концентратів / О. Сиза, А. Кичка, Т. Гусол, О. Савченко // Технічні науки та технології. - 2018. - № 3. - С. 231-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2018_3_30
Одним із діючих шляхів підвищення рівня здоров'я населення є створення продуктів харчування з додаванням рослинної сировини, що є невичерпним джерелом натуральних біологічно активних речовин, які збагачують організм людини вітамінами, мінеральними речовинами, антиоксидантами, органічними кислотами. Перспективним напрямом розширення асортименту продуктів із підвищеною харчовою цінністю є використання як сировини кореня кульбаби лікарської (Taraxacum oficinale Wigg). Біологічно активними речовинами кульбаби лікарської є інулін та флавоноїди. Інулін знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, зміцнює імунну систему організму, має імуномодулювальну та гепатопротекторну дію, надає змогу знизити рівень цукру в діабетиків. У наукових публікаціях показано, що рослинні екстракти є найбільш перспективною сировиною для створення продуктів, збалансованих за вмістом біологічно активних речовин, оскільки рослинні екстракти поєднують натуральність, функціональність та містять ессенціальні речовини в концентрованій кількості. Зазначено стосовно обмеженості інформації щодо використання порошків та екстракту з кореня кульбаби лікарської у складі харчоконцентратів як замінників кави. Завдання дослідження - визначення оптимальних режимів одержання екстрактів із коріння кульбаби лікарської в сухій формі й обгрунтування доцільності використання їх як замінників кави у виробництві харчоконцентратів. З'ясовано, що за вмістом виходу сухих речовин (41,5 - 43,4 %) у разі одержання екстракту з порошку коріння кульбаби доцільним є використання як екстрагенту питної води (гідромодуль 1/12) як найбільш дешевого розчинника. Визначено, що, залежно від умов виробництва, екстракцію можна проводити в інтервалі температур <$E60~-~90~symbol Р roman C> впродовж 2 - 4 год. Досліджено вміст важких металів у сировині та вміст макро- і мікроелементів в екстракті з коріння кульбаби зад опомогою атомно-абсорбційного методу; компонентний склад летких речовин екстракту - за методом хромато-мас-спектрометрії; вміст інуліну - за методом Бертрана. Літературні дані й одержані результати досліджень зумовлюють доцільність використання порошку та сухого екстракту з коріння кульбаби у виробництві харчоконцентратів, оскільки ця рослинна сировина збагачує продукти харчування вітамінами, мінералами, інуліном та флавоноїдами і є безпечною для споживання з точки зору токсичності. Агрегатний стан екстракту, тривалий термін зберігання, приємний аромат і смак, розчинність як у холодній, так і гарячій воді, простий метод одержання - доводять перспективність використання цієї сировини для виробництва сумішей розчинних кавових напоїв, у складі морозива та кондитерських виробів, а також як замінника кави для людей, хворих на цукровий діабет.
  Повний текст PDF - 486.569 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Сиза О.
  • Кичка А.
  • Гусол Т.
  • Савченко О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Сиза О. Екстракт із коріння кульбаби лікарської як перспективна сировина у виробництві харчових концентратів / О. Сиза, А. Кичка, Т. Гусол, О. Савченко // Технічні науки та технології. - 2018. - № 3. - С. 231-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2018_3_30.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сиза Ольга Іллівна (хімічні науки)
  • Савченко Олеся Миколаївна (технічні науки)
  • Савченко Олександр Анатолійович (технічні науки)
  • Савченко Олексій Володимирович (технічні науки)
  • Савченко Олександр Сергійович (технічні науки)
  • Савченко Олена Віталіївна (технічні науки)
  • Савченко Олена Олексіївна (технічні науки)
  • Савченко Олександр Віталійович (національна безпека)
  • Савченко Олександр Аркадійович (технічні науки)
  • Савченко Олег Валерійович (технічні науки)
  • Савченко Олександр Григорович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського