Наукова періодика України | Технічні науки та технології | ||
Воробйова В. І. Теоретичні дослідження адсорбційної здатності органічних сполук екстракту відходів переробки винограду / В. І. Воробйова, О. Е. Чигиринець, М. І. Скиба // Технічні науки та технології. - 2015. - № 2. - С. 215-222. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2015_2_38 Методом газової хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад летких фракцій ізопропанольного екстракту грон винограду (Vitis). Встановлено, що їх основними інгредієнтами є альдегіди та терпенові сполуки. На основі квантово-хімічних розрахунків проведено прогнозне оцінювання адсорбційної здатності основних компонентів екстракту: бензойного, коричного та бузкового альдегідів та терпенових сполук - неролу та ліналоолу. За допомогою програми HyperChem7.00 розраховано електронні параметри: енергію вищої зайнятої вакантної орбіталі (Е ВЗМО), енергію нижчої вакантної молекулярної орбіталі (Е НВМО), енергію щілини (Δε) та ін. Виявлено, що всі досліджувані молекули мають здатність бути донорами електронів при адсорбції на поверхні заліза, мають низькі значення енергії щілини та електронегативності, що вказує на їх високу реакційну здатність. З'ясованоно, що всі досліджувані сполуки мають високі нуклеофільні властивості за рахунок низького значення індексу електрофільності. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Воробйова В. І. Теоретичні дослідження адсорбційної здатності органічних сполук екстракту відходів переробки винограду / В. І. Воробйова, О. Е. Чигиринець, М. І. Скиба // Технічні науки та технології. - 2015. - № 2. - С. 215-222. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2015_2_38.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |