Наукова періодика України Plant Varieties Studying and Protection


Харченко Ю. В. 
Перспективні новинки сортових ресурсів кукурудзи харчового призначення / Ю. В. Харченко, Л. Я. Харченко, С. М. Тимчук, В. В. Поздняков, Н. В. Кузьмишина // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2016. - № 2. - С. 64-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2016_2_12
Мета дослідження - висвітлити особливості та перспективи використання у виробництві нових форм кукурудзи харчового призначення, створених спільно науковцями Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН та Устимівської дослідної станції рослинництва за допомогою екологічно безпечного методу використання біохімічного ефекту природних мутацій структури ендосперму зерна кукурудзи. Методи - польовий, лабораторний, математико-статистичний. Результати. Одержано серію оригінальних інбредних ліній, а також перспективні сорти та гібриди цукрової й восковидної кукурудзи. Сорти та гібриди мають універсальне призначення – як для одержання свіжої, так і консервованої продукції, відрізняються добрими смаковими якостями, забезпечують урожай до 10 т/га товарної продукції та орієнтовані для вирощування за різних грунтово-кліматичних умов. Наведено стислі господарські й морфологічні характеристики сортів і гібридів кукурудзи, створених спільно науковцями Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН та Устимівської дослідної станції рослинництва. Висновки. Економічно вигідним і екологічно безпечним методом створення ліній, сортів і гібридів кукурудзи для безпосереднього вживання в їжу й переробки на продукти харчування є використання біохімічного ефекту природних мутацій структури ендосперму. Створені за допомогою цього методу сорти 'Білявка', 'Ніка' та гібриди 'Соло F1', 'Біном F1', 'Твістер F1' є перспективними для комерційного використання.Цель исследования - осветить особенности, и перспективы использования в производстве новых форм кукурузы пищевого назначения, созданных совместно учеными Института растениеводства им. В. Я. Юрьева НААН и Устимовской опытной станции растениеводства с помощью экологически безопасного способа использования биохимического эффекта естественных мутаций структуры эндосперма зерна кукурузы. Методы - полевой, лабораторный, математико-статистический. Результаты. Получена серия оригинальных инбредных линий, а также перспективные сорта и гибриды сахарной и восковидной кукурузы. Сорта и гибриды имеют универсальное назначение – как для получения свежей, так и консервированной продукции, отличаются хорошими вкусовыми качествами, обеспечивают урожаи до 10 т/га товарной продукции и ориентированы для выращивания в различных почвенно-климатических условиях. Приведены краткие хозяйственные и морфологические характеристики сортов и гибридов кукурузы, созданных совместно учеными Института растениеводства им. В. Я. Юрьева НААН и Устимовской опытной станции растениеводства. Выводы. Экономически выгодным и экологически безопасным методом создания линий, сортов и гибридов кукурузы для непосредственного употребления в пищу и переработки на продукты питания является использование биохимического эффекта естественных мутаций структуры эндосперма. Созданные с помощью этого способа сорта 'Билявка', 'Ника' и гибриды 'Соло F1', 'Бином F1', 'Твистер F1' являются перспективными для коммерческого использования.Purpose. Reporting peculiarities of new forms of edible corn and prospects for their use in food production that have been created jointly by scientists from the Plant Production Institute nd. a. V. Ya. Yuryev of NAAS and Ustymivka Experimental Station for Plant Production on the base of the environmentally friendly method that uses biochemical effects of natural mutations of corn grain endosperm structure. Methods. Field study, laboratory analysis, mathematical and statistical evaluation. Results. Original series of inbred lines as well as promising varieties and hyb­rids of sugar and waxy corns were obtained. Varieties and hybrids are universally usable for obtaining both fresh and canned products, characterized by good taste, provide yields of upto 10 tons per hectare of commercial products and aimed to grow in various soil and climatic conditions. Brief economic and morphological characteristics of corn varieties and hybrids created jointly by scientists from the Plant Production Institute nd. a. V. Ya. Yuryev of NAAS and Ustymivka Experimental Station for Plant Production were given. Conclusions. The use of biochemical effect of natural mutations of endosperm structure is cost-effective and environmentally friendly method for creating lines, varieties and hybrids of corn for direct consumption and processing into food products. 'Biliavka', 'Nika' varieties and 'Binom F1', 'Solo F1', 'Twister F1' hybrids created with the help of this method are promising for commercial use.
  Повний текст PDF - 236.466 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Харченко Ю.
  • Харченко Л.
  • Тимчук С.
  • Поздняков В.
  • Кузьмишина Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Харченко Ю. В. Перспективні новинки сортових ресурсів кукурудзи харчового призначення / Ю. В. Харченко, Л. Я. Харченко, С. М. Тимчук, В. В. Поздняков, Н. В. Кузьмишина // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2016. - № 2. - С. 64-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2016_2_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Кузьмишина Наталія Василівна (сільськогосподарські науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського