Наукова періодика України | Серце і судини | ||
Фадєєнко Г. Д. Роль харчових волокон у профілактиці серцевосудинних захворювань / Г. Д. Фадєєнко, Г. С. Ісаєва, Л. А. Рєзнік // Серце і судини. - 2016. - № 4. - С. 104-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sis_2016_4_17 Один із найефективніших напрямків профілактики серцево-судинних захворювань (ССЗ) - прихильність до здорового та повноцінного харчування. В огляді наведено результати клінічних досліджень та метааналізів, які свідчать про наявність зв'язку між споживанням харчових волокон і ризиком розвитку ССЗ, а також летальністю від них. Показано, що збільшення споживання клітковини зменшує ризик виникнення ССЗ. Найбільший зв'язок встановлено для нерозчинних волокон і волокон із зернових. Клітковина, джерелом якої є фрукти, зменшує ризик ССЗ у цілому, але не впливає на ризик виникнення ішемічної хвороби серця. Аналіз залежності між дозою споживаної клітковини та показниками летальності показав, що збільшення споживання харчових волокон на 10 г на добу асоціюється зі зниженням смертності від ССЗ на 9 % та від ішемічної хвороби серця - на 11 %. Проаналізовано найвагоміші патогенетичні механізми сприятливого впливу клітковини на серцево-судинну систему. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Фадєєнко Г. Д. Роль харчових волокон у профілактиці серцевосудинних захворювань / Г. Д. Фадєєнко, Г. С. Ісаєва, Л. А. Рєзнік // Серце і судини. - 2016. - № 4. - С. 104-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sis_2016_4_17.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |