Наукова періодика України Наука та інновації


Бреус Н. М. 
Розроблення математичного апарату експертної системи для моделювання рецептур морозива із заданими показниками якості / Н. М. Бреус, С. В. Грибков, Г. Є. Поліщук, О. Л. Сєдих // Наука та інновації. - 2019. - Т. 15, № 5. - С. 62-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2019_15_5_7
Застосування нових методів, зокрема експертних систем з математичним апаратом, дозволяє удосконалювати рецептурний склад багатокомпонентних харчових продуктів в широкому діапазоні вмісту складових компонентів з їх повною або частковою заміною на інші, зокрема й на натуральні функціонально-технологічні інгредієнти. Проблематика. Створення та використання гібридної експертної системи моделювання рецептур морозива не можливо здійснити без застосування особливого математичним апарату. Мета роботи - розробка математичних моделей та методів, які дозволяють оперативно розраховувати багатокомпонентні рецептури морозива з нормативним хімічним складом з урахуванням наявної на підприємстві сировини й функціонально-технологічних інгредієнтів та одержувати готовий продукт гарантованої якості. Матеріали й методи. Використано метод аналізу й синтезу, узагальнення та наукової абстракції, а також метод математичного моделювання. Інформаційною базою дослідження слугували результати лабораторних досліджень якості рецептурних компонентів та морозива різного хімічного складу. Математичне моделювання з використанням кортежів, систем рівнянь та обмежень детально здійснено у програмних пакетах MathCad та MathLab. Результати. В ході розробки математичного апарату експертної системи було одержано теоретико-множинну математичну модель управління якістю готового продукту на етапі оперативного планування рецептури нових видів морозива підвищеної харчової цінності, оптимізовано за складом багатокомпонентні рецептури морозива, сформовано модель визначення оптимального набору керуючих впливів за наявності технологічних дефектів під час розрахунку рецептур. Висновки: створений математичний апарат для моделювання рецептур морозива є універсальним завдяки взаємозамінності окремих функціонально-технологічних компонентів, що перевірено та підтверджено під час його апробації у науково-дослідних лабораторіях.
  Повний текст PDF - 176.384 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бреус Н.
  • Грибков С.
  • Поліщук Г.
  • Сєдих О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бреус Н. М. Розроблення математичного апарату експертної системи для моделювання рецептур морозива із заданими показниками якості / Н. М. Бреус, С. В. Грибков, Г. Є. Поліщук, О. Л. Сєдих // Наука та інновації. - 2019. - Т. 15, № 5. - С. 62-72. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2019_15_5_7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бреус Наталія Миколаївна (технічні науки)
  • Грибков Сергій Віталійович (технічні науки)
  • Поліщук Галина Євгеніївна (1958–) (технічні науки)
  • Сєдих Ольга Леонідівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського