Наукова періодика України Наука та інновації


Semkiv M. V. 
Effect of Trehalose and Glycerol on the Resistance of Recombinant Saccharomyces ce revisiae Strains to Desiccation, Freeze-thaw and Osmotic Stresses / M. V. Semkiv, O. T. Ternavska, K. V. Dmytruk, A. A. Sibirny // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 6. - С. 80-92. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_6_9
Пекарські дріжджі Saccharomyces cerevisiae використовують у виробництві хлібобулочних виробів, харчових та кормових добавок, алкогольній ферментації тощо. У біотехнологічних процесах клітини дріжджів зазнають дії значної кількості стресових факторів (висока концентрація цукру та етанолу, підвищена температура, висушування або заморожування тощо), що негативно впливає на їх життєздатність. Дріжджі володіють певними системами захисту від стресу, зокрема накопичення дисахариду трегалози та продукування гліцерину. Посилення дії захисних систем дріжджів шляхом збільшення концентрації гліцерину або трегалози може надати більшої стресостійкості штамам S. cerevisiae. Мета роботи - конструювання рекомбінантних штамів S. cerevisiae з підвищеним рівнем накопичення трегалози або продукування гліцерину та оцінка стійкості отриманих штамів до низки стресових факторів. Трансформацію S. cerevisiae здійснювали методом Li-Ac-PEG. Алкогольну ферментацію здійснювали при температурі 30 <$E symbol Р>С при перемішуванні зі швидкістю 120 об/хв. На основі штаму S. cerevisiae BY4742 було сконструйовано рекомбінантні штами з підвищеним рівнем продукування гліцерину (до 19 г/л). На основі промислового штаму Y-563 як продуцента етанолу було сконструйовано рекомбінантні штами з підвищеним в 3,3 рази внутрішньоклітинним вмістом трегалози. Визначено резистентність отриманих рекомбінантних штамів до різних стресових факторів. Штам BY/TPI25/gpd1gpp2f/fps1 з найвищим рівнем продукції гліцерину виявляв найвищу осмотолерантність. Штами BY/TPI25/gpd1gpp2f, 563/TSL1, 563/TPS1/2 та 563/TPS1/2/TSL1 характеризувалися підвищеною життєздатністю після заморожування-розморожування порівняно з батьківськими штамами, проте не виявляли вищої стійкості до висушування. Рекомбінантний штам 563/TPS1/2/TSL1 з високим вмістом трегалози виявляв вищу активність при зброджуванні цукру в здобному тісті та довше зберігав життєвість при 35 <$E symbol Р>С, порівняно з батьківським штамом Y-563. Висновки: сконструйовані рекомбінантні штами S. cerevisiae можуть бути використані в промислових процесах, що супроводжуються заморожуванням-розморожуванням клітин дріжджів або високим осмотичним тиском у культуральному середовищі. Хлібопекарські дріжджі з підвищеним внутрішньоклітинним вмістом трегалози мають більш тривалий термін зберігання.
  Повний текст PDF - 453.556 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Semkiv M.
  • Ternavska O.
  • Dmytruk K.
  • Sibirny A.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Semkiv M. V. Effect of Trehalose and Glycerol on the Resistance of Recombinant Saccharomyces ce revisiae Strains to Desiccation, Freeze-thaw and Osmotic Stresses / M. V. Semkiv, O. T. Ternavska, K. V. Dmytruk, A. A. Sibirny // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 6. - С. 80-92. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_6_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Дмитрук Костянтин Васильович (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського