Наукова періодика України Наука та інновації


Радзієвська І. Г. 
Технологія двостадійного фракціонування пальмової олії для виробництва замінників какао-масла / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, О. О. Галенко // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 1. - С. 40-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_1_5
Tropical oils, as the most important source of vegetable fats in the world, can be substitutes for expansive conventional raw materials in manufacturing the food stuffs that meet the global trends and requirements in the food industry. Problem Statement is to study the possibility of two-stage fractionation of palm oil by the solvent method. Purpose is to trial the palm oil fractionation technology for obtaining high-quality fractions of a given composition and further production of cocoa butter substitutes on its basis. Refined palm oil and its fractions have been studied by thermographic, chromatographic, and standard titrimetric methods. The palm oil fractionation technology by using the dry method in two successive stages has been improved. Cryoscopic temperatures of 22,8 and <$E8,2~symbol Р roman C> have been identified at a cooling rate from 0,2 to <$E0,8~symbol Р roman C>/min. A palm oil fraction with a melting point of <$E33~-~39~symbol Р roman C>, which contains 50 % of lauric acid and has a similar composition as cocoa butter has been obtained. Using the obtained midfraction, the mix formulas for the production of substitutes, equivalents, and enhancers of cocoa butter have been designed. Conclusion: the regimes of solvent palm oil fractionation for obtaining a midfraction that meets the requirements of cocoa butter substitutes have been established.
  Повний текст PDF - 153.329 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Радзієвська І.
  • Мельник О.
  • Галенко О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Радзієвська І. Г. Технологія двостадійного фракціонування пальмової олії для виробництва замінників какао-масла / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, О. О. Галенко // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 1. - С. 40-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_1_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Радзієвська Ірина Гіронтіївна (технічні науки)
  • Мельник Олег Петрович (ветеринарні науки)
  • Мельник Оксана Петрівна (медичні науки)
  • Мельник Ольга Петрівна (педагогічні науки)
  • Мельник Оксана Петрівна (хімічні науки)
  • Мельник Олена Петрівна (юридичні науки)
  • Мельник Оксана Петрівна (хімічні науки)
  • Мельник Олександр Павлович (економічні науки)
  • Галенко Олег Олександрович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського