Gun'ko V. M. States of water vs. temperature in differently hydrated kefir grains / V. M. Gun'ko, V. V. Turov, T. V. Krupska, A. P. Golovan, E. M. Pakhlov, M. D. Tsapko, J. Skubiszewska-Zięba, B. Charmas // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2016. - Т. 7, № 1. - С. 86-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2016_7_1_12
За допомогою методу низькотемпературної <^>1H ЯМР спектроскопії, ДСК і термогравіметрії досліджено вплив ступеня гідратації, дисперсного середовища (води, слабополярного розчинника CDCl3, CDCl3 + F3CCOOD) і температури на властивості зв'язаної води в кефірних гранулах (КГ). Встановлено, що в результаті збільшення вмісту води, що додають до висушених КГ, змінюється структура води в супрамолекулярних структурах бактерій, низько- та високомолекулярних компонентів КГ. Виявлено п'ять типів води в КГ: слабко асоційована вода, яка характеризується низьким значенням величини хімічного зсуву протонного резонансу <$E delta sub H~=~1~-~2> м.ч.; сильно асоційована вода <$E delta sub H~=~4~-~5,5> м.ч. (аналогічно об'ємній воді), слабко зв'язана вода, яка замерзає за <$E 265~<<~T~<<~273> K; сильно зв'язана вода, яка замерзає за <$E 200~<<~T~<<~265> K, і об'ємна вода, яка безпосередньо не взаємодіє з бактеріями, клітинами, макромолекулами. ЯМР-кріопорометрія та термопорометрія, які базуються на методах ДСК і термогравіметрії, дають близькі результати та показують зміни в організації внутрішньо- та позаклітинної води та інших низькомолекулярних сполук, у процесі гідратації/дегідратації з додаванням слабкополярного (CDCl3) чи сильнополярного компоненту (F3CCOOD), за нагрівання чи замерзання. Цитованість авторів публікації:Gun'ko V.Turov V.
Krupska T.
Golovan A.
Pakhlov E.
Tsapko M.
Skubiszewska-Zięba J.
Charmas B.
Бібліографічний опис для цитування: Gun'ko V. M. States of water vs. temperature in differently hydrated kefir grains / V. M. Gun'ko, V. V. Turov, T. V. Krupska, A. P. Golovan, E. M. Pakhlov, M. D. Tsapko, J. Skubiszewska-Zięba, B. Charmas // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2016. - Т. 7, № 1. - С. 86-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2016_7_1_12. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Гунько Володимир Мусійович (1951–) (хімічні науки)Туров Володимир Всеволодович (1951–) (хімічні науки)Крупська Тетяна Василівна (фізико-математичні науки)Головань Аліна Петрівна (фізико-математичні науки)Пахлов Євгеній Михайлович (хімічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|