Наукова періодика України | Гастроентерологія | ||
Журавльова Л. В. Резистин як маркер порушення функції печінки при поєднаному перебігу неалкогольної жирової хвороби печінки та цукрового діабету 2-го типу / Л. В. Журавльова, О. В. Огнєва // Гастроентерологія. - 2015. - № 3. - С. 48-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2015_3_8 Мета роботи - оцінити взаємозв'язок резистину з показниками функціонального стану печінки у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП), цукровий діабет (ЦД) 2-го типу та за їх поєднання. Обстежено 110 хворих, серед них 20 хворих на НАЖХП, 20 хворих на ЦД 2-го типу та 70 хворих із коморбідною патологією (НАЖХП + ЦД 2-го типу), які були розподілені на дві підгрупи - 20 хворих із нормальною масою тіла і 50 хворих з ожирінням. Контрольну групу становили 20 практично здорових осіб. Проведено комплексне клінічне, лабораторне (з визначенням показників білкового, пігментного, ферментного та вуглеводного обміну, рівня резистину), інструментальне (ультразвукове дослідження печінки та біопсія печінки (у 8 хворих)) обстеження. Відзначено вірогідне збільшення плазмового рівня резистину у хворих із коморбідною патологією. Встановлено вірогідні зв'язки рівня резистину з показниками функціонального стану печінки у цих хворих. Зроблено висновок, що у хворих на НАЖХП, ЦД 2-го типу та за їх поєднання, особливо з супутнім ожирінням, спостерігається дисбаланс продуктів жирової тканини, ознакою якого є збільшення рівня резистину. Взаємозв'язки між резистином і показниками функціонального стану печінки переважно в підгрупі з коморбідною патологією та ожирінням надають підстави вважати, що за ожиріння активуються і поглиблюються гормонально метаболічні порушення, що негативно впливають на функцію печінки. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Журавльова Л. В. Резистин як маркер порушення функції печінки при поєднаному перебігу неалкогольної жирової хвороби печінки та цукрового діабету 2-го типу / Л. В. Журавльова, О. В. Огнєва // Гастроентерологія. - 2015. - № 3. - С. 48-52. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2015_3_8.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |