Наукова періодика України | Гастроентерологія | ||
Бульда В. І. Вікові особливості структурних та гемодинамічних показників магістральних судин шиї при неалкогольній жировій хворобі печінки та підвищеній масі тіла / В. І. Бульда, О. Д. Терсіна // Гастроентерологія. - 2015. - № 2. - С. 12-17. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2015_2_4 Всього обстежено 290 пацієнтів (85 чоловіків і 205 жінок). Порівняно показники пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) (стеатоз), поєднаною з підвищеною масою тіла, та показники пацієнтів контрольних груп з нормальною масою тіла без патології печінки. Обстежені були розподілені на 4 вікові групи (за критерієм ВООЗ): 1-ша - від 25 до 34 років, 2-га - від 35 до 44 років, 3-тя - від 45 до 59 років, 4-та - від 60 до 75 років. Проаналізовано структурні та гемодинамічні показники магістральних судин шиї, одержані під час комплексного дуплексного обстеження (ультразвукова сонографія в В-режимі, режимі колірного доплерівського картування та доплер-обстеження). Встановлено зміни структурних і гемодинамічних показників магістральних судин шиї (стовщення комплексу інтимамедія, зменшення лінійних швидкостей кровотоку). НАЖХП (стеатоз), поєднана з підвищеною масою тіла, справляє прямий вплив на структурний і гемодинамічний стан магістральних судин шиї. Виявлено кореляційний зв'язок між НАЖХП (стеатоз), поєднаною з підвищеною масою тіла, та швидкісним показником кровотоку - піковою систолічною швидкістю кровотоку. Порушення структури та гемодинаміки магістральних судин шиї, виявлені під час комплексного дуплексного обстеження, є результатом прямого впливу НАЖХП (стеатоз) і підвищеної маси тіла та призводять до зростання кардіоваскулярного ризику переважно в групах середнього та похилого віку. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Бульда В. І. Вікові особливості структурних та гемодинамічних показників магістральних судин шиї при неалкогольній жировій хворобі печінки та підвищеній масі тіла / В. І. Бульда, О. Д. Терсіна // Гастроентерологія. - 2015. - № 2. - С. 12-17. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gastro_2015_2_4.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |