Наукова періодика України Environmental problems


Troszkiy V. 
Investigation of the Processes of Chemical (Acid) Labilizing of Clinoptilolite / V. Troszkiy, Z. Hnativ, V. Duleba, T. Kriuchenko // Environmental problems. - 2017. - Vol. 2, Num. 2. - С. 71-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/envpr_2017_2_2_6
The results of research of the chemical activation process of clinoptilolite from Sokirnytskyi field are shown. As a result of the research, the effectiveness of the influence on zeolite hydrochloric and sulfuric acids are compared. It should be noted that the advantage is on the side of hydrochloric acid. It was established that the increase in the concentration of sulfuric acid and the time of zeolite processing leads only to the increase in the content of the amorphous phase. As a result of the experiment, optimal conditions for zeolite activation: reagent - hydrochloric acid, concentration of acid - 7 %, the processing time - 2 hours, phase ratio T:R - 1:2 were selected.
  Повний текст PDF - 217.082 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Troszkiy V.
  • Hnativ Z.
  • Duleba V.
  • Kriuchenko T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Troszkiy V. Investigation of the Processes of Chemical (Acid) Labilizing of Clinoptilolite / V. Troszkiy, Z. Hnativ, V. Duleba, T. Kriuchenko // Environmental problems. - 2017. - Vol. 2, Num. 2. - С. 71-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/envpr_2017_2_2_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гнатів Зоряна Ярославівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського