Наукова періодика України Експериментальна і клінічна медицина


Чайченко Т. В. 
Особенности питания детей с нормальной и избыточной массой тела / Т. В. Чайченко, Е. С. Рыбка, Н. Р. Бужинская // Експериментальна і клінічна медицина. - 2015. - № 4. - С. 86-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eikm_2015_4_16
Зауважено, що на сьогодні швидкість поширення ожиріння така, що захворювання набуває епідемічного масштабу. Встановлено, що в питаннях профілактики і лікування надлишкової маси модифікація стилю життя є основним методом інтервенцій. Обстежено 121-ну дитину з нормальною і надлишковою масою тіла та встановлено, що стиль харчування та гідрації дітей, незалежно від показника маси тіла не є збалансованим і не відповідає сучасним рекомендаціям щодо профілактики хронічних захворювань. Показано, що діти з надмірною масою тіла мають більшу кількість основних і проміжних прийомів їжі, схильні збільшувати інтервал між останнім основним прийомом їжі та нічним сном та зменшувати такий між сном і останнім проміжним прийомом їжі. Також діти з надмірною масою тіла достовірно частіше вживають молочні продукти і віддають перевагу хлібобулочним виробам, при цьому менш регулярно харчуючись м'ясними та рибними стравами, а також овочами і фруктами.Отмечено, что в настоящее время скорость распространения ожирения такова, что заболевание приобретает эпидемический масштаб. В вопросах профилактики и лечения избыточной массы модификация стиля жизни является основным методом интервенций. Обследован 121 ребенок с нормальной и избыточной массой тела и установлено, что стиль питания и гидрация организма детей, независимо от показателя массы тела, не являются сбалансированными и не соответствуют современным рекомендациям относительно профилактики хронических заболеваний. Показано, что дети с избыточной массой тела имеют большее количество основных и промежуточных приемов пищи, склонны увеличивать интервал между последним основным приемом пищи и ночным сном и уменьшать таковой между сном и последним промежуточным приемом пищи. Также дети с избыточной массой тела достоверно чаще употребляют молочные продукты и отдают предпочтение хлебобулочным изделиям, при этом менее регулярно питаясь мясными и рыбными блюдами, а также овощами и фруктами.
  Повний текст PDF - 669.482 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Чайченко Т.
  • Рыбка Е.
  • Бужинская Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Чайченко Т. В. Особенности питания детей с нормальной и избыточной массой тела / Т. В. Чайченко, Е. С. Рыбка, Н. Р. Бужинская // Експериментальна і клінічна медицина. - 2015. - № 4. - С. 86-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eikm_2015_4_16.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Чайченко Тетяна Валеріївна (1975–) (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського