Наукова періодика України Економічний вісник університету


Khalatur O. V. 
Economic content of innovations and the principles of their implementation in agricultural enterprises / O. V. Khalatur // Економічний вісник університету. - 2019. - Вип. 42. - С. 22-29. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2019_42_6
Предмет дослідження - економічний зміст інновацій сільського господарства. Мета дослідження - розгляд економічної сутності інновацій, окреслення проблем розвитку інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Застосовано сукупність наукових методів наукового дослідження. Використані наступні методи дослідження: логічного узагальнення - для оцінки тенденцій формування економічного змісту інновацій сільськогосподарських підприємств, а також при формуванні механізму управління інноваційним процесом сільськогосподарського підприємства; діалектичний та історичний - при дослідженні наукових підходів до формування економічного змісту інновацій суб'єкта господарювання, узагальненні зарубіжного досвіду забезпечення бізнесу та виокремленні концептуальних підходів до врахування впливу загроз на інноваційну діяльність сільськогосподарського підприємства. Виклики сучасності здійснюють тиск на сільське господарство: зростання чисельності населення, наслідки зміни клімату, необхідність зменшити викиди парникових газів у сільському господарстві, розвиток економіки і зростаюча нестабільність, пов'язана з землею, дефіцитом води та енергії. Цей сценарій підвищує критичну роль інновацій, щоб зробити сільське господарство більш конкурентоспроможною та стійкою галуззю. Розкрито економічний зміст інновацій як категорії економіки та особливості функціонування інновацій в сільськогосподарських підприємствах України, а також наводиться авторське визначення терміну "інновація". Розглянуто основні особливості інноваційного процесу. Результати цього дослідження можуть бути застосовані у практиці фінансово-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств. Висновки: проведено аналіз фахових літературних джерел та наукове узагальнення наявних поглядів щодо розкриття економічного змісту терміну "інновації" дозволили констатувати, що, по-перше, відсутнє загальноприйняте трактування, яке б охоплювало його найбільш суттєві якісні характеристики, по-друге, основні дискусії з цього питання концентруються переважно на трьох концептуальних напрямах. Визначаючи специфічні особливості доведення інновацій до споживача, прийнято говорити про інноваційну діяльність або інноваційний процес як про процес перетворення знання в інновацію, що проходить наступні стадії: "наука - техніка - виробництво - споживання". Так основною умовою ефективного функціонування сільськогосподарського виробництва є розширене відтворення, яке відбувається у взаємодії економічних і природно-біологічних процесів. Тому при управлінні інноваціями потрібно враховувати вимоги не тільки економічних законів, а й законів природи: рівнозначності, незамінності та сукупності життєвих чинників, законів мінімуму, оптимуму й максимуму.
  Повний текст PDF - 579.33 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Khalatur O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Khalatur O. V. Economic content of innovations and the principles of their implementation in agricultural enterprises / O. V. Khalatur // Економічний вісник університету. - 2019. - Вип. 42. - С. 22-29. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2019_42_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського