Наукова періодика України Економічний вісник університету


Щербина О. В. 
Аналіз собівартості в системі управління витратами на борошномельних підприємствах / О. В. Щербина // Економічний вісник університету. - 2014. - Вип. 23(1). - С. 117-123. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2014_23%281%29__24
Ефективне управління витратами грунтується на обліково-аналітичній системі. Важлива роль у забезпеченні оптимального рівня собівартості належить аналізу, головною метою якого є виявлення можливості раціонального використання виробничих ресурсів, зменшення витрат на виробництво, реалізацію і забезпечення зростання прибутку. Аналіз собівартості виступає важливим інструментом управління витратами. Мета роботи - розробка концептуальної схеми управлінського аналізу з метою підвищення ефективності виробництва. Теоретичну і методологічну основу дослідження становили наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених. Використано системний підхід до вивчення явищ і процесів. Розглянуто проблеми, що виникають під час управління витратами на борошномельних підприємствах. Для вирішення зазначених проблем запропоновано впровадження в практичну діяльність підприємств управлінського аналізу. Розглянуто чинники, які визначають галузеві та організаційні особливості борошномельних підприємств, а також їх вплив на використанні прийомів аналізу собівартості продукції. Запропоновано і обгрунтовано методику факторного аналізу собівартості готової продукції в контексті управління витратами в даній галузі агропромислового комплексу. У цьому зв'язку автор пропонує враховувати можливість борошномельного підприємства здійснювати переробку як власного, так і давальницької сировини. В результаті такого підходу формуються поняття "собівартість продукції" та "собівартість переробки". Це в свою чергу дозволяє більш об'єктивно прогнозувати власний рівень витрат, тим самим сприяючи мінімізації собівартості борошна та підвищення прибутковості виробництва. Узагальнені принципи впровадження управлінського аналізу на борошномельних підприємствах. Запропоновано послідовність проведення управлінського аналізу собівартості з урахуванням галузевих особливостей. Дослідженням доведено, що організація управлінського аналізу на борошномельних підприємствах забезпечить комплексне управління витратами, надасть можливість реалізації всіх функцій управління витратами і забезпечить зворотній зв'язок між всіма рівнями діяльності та управління.
  Повний текст PDF - 463.08 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Щербина О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Щербина О. В. Аналіз собівартості в системі управління витратами на борошномельних підприємствах / О. В. Щербина // Економічний вісник університету. - 2014. - Вип. 23(1). - С. 117-123. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecvu_2014_23(1)__24.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Щербина Ольга Вікторівна (економічні науки)
  • Щербина Ольга Володимирівна (економічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського