Наукова періодика України Environment & health


Хоменко І. М. 
Оцінка впливу споживання продуктів харчування місцевого виробництва на формування дози внутрішнього опромінення у віддалений період після Чорнобильської катастрофи / І. М. Хоменко, С. В. Полищук // Довкілля та здоров'я. - 2014. - № 2. - С. 57-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dtz_2014_2_13
Надано гігієнічну оцінку стану фактичного харчування населення РЗТ Ровенської області та вплив вживання радіоактивно забруднених продуктів харчування місцевого виробництва на формування дози внутрішнього опромінення. Найбільший внесок у формування дози внутрішнього опромінення вносять отримане у власних господарствах молоко (0,17 м3в/рік, 35 % від загальної дози) і гриби (0,14 м3в/рік, 28 % від загальної дози). Середньорічна доза внутрішнього опромінення мешканців с. Старе Село за станом на 2011 р. досягає 0,5 м3в. З урахуванням можливого рівня зовнішнього опромінення вона не перевищує встановленого національним законодавством критерію безпечного проживання на РЗТ. Рекомендовано продовження одержання в індивідуальних господарствах радіоактивно безпечної сільськогосподарської продукції.Дана гигиеническая оценка состояния фактического питания населения РЗТ Ровенской области и влияние потребления радиоактивно загрязненных продуктов питания местного производства на формирование дозы внутреннего облучения. Наибольший вклад в формирование дозы внутреннего облучения вносят полученное в частных хозяйствах молоко (0,17 м3в/год, 35 % от общей дозы) и грибы (0,14 м3в/год, 28 % от общей дозы). Расчетно-средняя годовая доза внутреннего облучения жителей с. Старое Село по состоянию на 2001 г. достигает 0,5 м3в. С учетом возможного уровня внешнего облучения она не превышает установленного национальным законодательством критерия безопасного проживания на РЗТ. Рекомендовано продолжение применения мер для получения в индивидуальных хозяйствах радиоактивно безопасной сельскохозяйственной продукции.
  Повний текст PDF - 306.035 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Хоменко І.
  • Полищук С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Хоменко І. М. Оцінка впливу споживання продуктів харчування місцевого виробництва на формування дози внутрішнього опромінення у віддалений період після Чорнобильської катастрофи / І. М. Хоменко, С. В. Полищук // Довкілля та здоров'я. - 2014. - № 2. - С. 57-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dtz_2014_2_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Хоменко Ірина Михайлівна (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського