Наукова періодика України Доповіді Національної академії наук України


Андреенко Т. И. 
Адаптивная реорганизация метаболизма у двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Bruguiere в условиях экспериментальной аноксии / Т. И. Андреенко, А. А. Солдатов, И. В. Головина // Доповiдi Національної академії наук України. - 2009. - № 7. - С. 155-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2009_7_29
Показано, що за умов експериментальної аноксії в зябрах і нозі анадари процеси білкового катаболізму посилюються, що спричиняє зниження вмісту білка, підвищення рівня вільних амінокислот і сечовини. Гідролізу піддаються переважно низькомолекулярні пептиди, про що свідчить зниження активності катепсину D на тлі підвищення активності <$E gamma>-глутамілтранспептидази. Аноксія супроводжується посиленням сукцинаттіокіназної та фумаратредуктазної реакцій, які контролюються аланін- та аспартатамінотрансферазами. Вони запобігають накопиченню токсичного лактату в тканинах і дозволяють одержувати додатковий ресурс АТФ і ГТФ. Активність лактатдегідрогенази знижується, а малатдегідрогенази - залишається високою. Метаболічні процеси в гепатопанкреасі молюска за відсутності кисню орієнтовані на продукцію амінокислот, а не на їх утилізацію.
  Повний текст PDF - 158.25 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Андреенко Т.
  • Солдатов А.
  • Головина И.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Андреенко Т. И. Адаптивная реорганизация метаболизма у двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Bruguiere в условиях экспериментальной аноксии / Т. И. Андреенко, А. А. Солдатов, И. В. Головина // Доповiдi Національної академії наук України. - 2009. - № 7. - С. 155-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/dnanu_2009_7_29.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського