Наукова періодика України Біологія тварин


Karami M. 
Color characteristics of goat meat under dietary regime / M. Karami, M. Bagheri // Біологія тварин. - 2019. - Т. 21, № 1. - С. 21-26. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2019_21_1_5
Колір м'яса кіз залежить від вмісту енергії та протеїну в раціоні. У цьому експерименті встановлено вплив трьох рівнів обмінної енергії 0,8; 1,0 і 1,2 (2,0; 2,4 і 2,8 Мкал/кг сухої речовини) та трьох рівнів сирого протеїну 0,8; 1,0 і 1,2 (12,6; 14,0 і 16,8 %) на забарвлення м'яса для встановлення оптимального рівня енергії та протеїну в раціоні кіз. Дослід проведено на 9 групах кіз, яких утримували на раціонах зі співвідношенням енергії до протеїну 1:1; 1:1,2; 1:0,8; 1,2:1; 1,2:1,2; 1,2:0,8; 0,8:1; 0,8:1,2 і 0,8:0,8 відповідно. Було використано 27 рандомно відібраних кіз у факторному експерименті за схемою <$E3~times~3> (три рівні енергії x три рівні протеїну). Тривалість досліду - 4 міс. Наприкінці досліду забивали по три тварини з кожної групи (<$E3~times~9~=~27>). Для оцінки кольору м'яса через 24 год після забою з туш відібрали зразки м'язової тканини: найдовший м'яз спини (longissimus dorsi, LD), підостьовий м'яз (infraspinatus, IS) і двоголовий м'яз стегна (biceps femoris, BF). Зразки м'язової тканини (приблизно 30 г) вакуумно упаковували та витримували у холодильнику за температури +<$E4~symbol Р roman C> протягом 1, 7 і 14 діб. Виявлено статистично вірогідний вплив рівня енергії та протеїну в раціоні на L<^>* (блідість), a<^>* (червонуватість) та b<^>* (жовтизну) м'яса. Середнє квадратичне відхилення різниць L<^>* і b<^>* у підостьовому м'язі не залежало від тривалості зберігання м'яса (1, 7 і 14 діб). У кіз, які одержували раціон з високим вмістом енергії та протеїну, спостерігали більшу блідість м'яса (<$EP~symbol Г~0,05>). Раціон з вмістом обмінної енергії 2,8 Мкал/кг сухої речовини та 12,2 % сирого протеїну (співвідношення енергії до протеїну 1,2:0,8) оптимальний для L<^>* (блідість), а раціон з вмістом обмінної енергії 2,0 Мкал/кг сухої речовини та 16,8 % сирого протеїну (співвідношення енергії до протеїну 0,8:1,2) найкращий для a<^>* (червонуватість).
  Повний текст PDF - 395.805 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Karami M.
  • Bagheri M.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Karami M. Color characteristics of goat meat under dietary regime / M. Karami, M. Bagheri // Біологія тварин. - 2019. - Т. 21, № 1. - С. 21-26. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2019_21_1_5.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського