Наукова періодика України Біологія тварин


Застулка О. О. 
Способи зниження контамінації мікроскопічними грибами бджолиного обніжжя / О. О. Застулка // Біологія тварин. - 2018. - Т. 20, № 1. - С. 49-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2018_20_1_8
Представлені різні способи зниження контамінації мікроскопічними грибами підготовленого до реалізації бджолиного обніжжя, яке мало якісні фізико-хімічні показники щодо вмісту води, флавоноїдів, активної кислотності та вмісту сирого протеїну згідно з ДСТУ 3127-95, але підвищену кількість мікроскопічних грибів в 2,5 - 10 разів. Мікологічні дослідження проб проводили на агарі Сабуро. Методика мікологічного дослідження дослідних (оброблених) і нативних (необроблених) проб полягала в тому, що відібраний 1 г обніжжя поміщали в колбу, куди додавали 0,9 % розчин NaCl, перемішували протягом 10 - 20 хв. У чашки Петрі в боксі асептично переносили 1 см<^>3 суспензії, заливали розплавлений і охолоджений агар, ретельно перемішували суспензію з живильним середовищем круговими рухами. При цьому проведено дослідження 6 проб бджолиного обніжжя з використанням заморожування, ІЧ-опромінення та розведення медом для обліку мікроскопічних грибів. Подрібнення на електричному млині, заморожування та розморожування 3 рази бджолиного обніжжя не дає можливості суттєво зменшити вміст мікроскопічних грибів у обніжжі. Розведення в 10 разів бджолиного обніжжя медом вірогідно (Р << 0,01) знижує вміст грибів у 7,9 разу, а розведення в 20 разів медом зумовлює вірогідне (Р << 0,01) зниження мікроскопічних грибів у 13,94 разу. У разі контамінації обніжжя мікроскопічними грибами родів Mucor та Rhizopus і відсутності контамінації грибами родів Aspergillus його безпечність можна підвищити шляхом опромінення інфрачервоними променями протягом 1 год або шляхом виготовлення 10 % обніжжя з медом для вживання людям або тваринам. Під час використання бджолиного обніжжя для виготовлення канді для бджіл та медово-пилкових продуктів для людей обов'язково необхідно проводити його мікологічний контроль. У разі виявлення контамінації бджолиного обніжжя грибами роду Aspergillus воно повинне проходити додаткове дослідження на можливість токсиноутворення.
  Повний текст PDF - 311.366 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Застулка О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Застулка О. О. Способи зниження контамінації мікроскопічними грибами бджолиного обніжжя / О. О. Застулка // Біологія тварин. - 2018. - Т. 20, № 1. - С. 49-53. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2018_20_1_8.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Застулка Ольга Олександрівна (ветеринарні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського