Наукова періодика України Біологія тварин


Barylo Y. O. 
The comparison of qualitative composition of the muscle tissue of brown trout, rainbow trout and brook trout / Y. O. Barylo, Y. V. Loboiko // Біологія тварин. - 2018. - Т. 20, № 1. - С. 16-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2018_20_1_4
Інтенсифікація і потенціал розвитку сектора аквакультури створили проблеми, що стосуються екологічної чистоти і якості кінцевої рибної продукції. За умов України надзвичайно мало інформації, яка стосується зокрема об'єктів форелівництва. Мета роботи - дослідити і проаналізувати окремі хімічні та біохімічні показники м'язової тканини комерційно прибуткових та цінних аборигенних видів лососевих риб, вирощених за однакових умов. Матеріалом для досліджень слугували дволітки (1+) струмкової форелі (Salmo trutta m. fario), райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss) та американської палії (Salvelinus fontinalis). Годівля здійснювалася кормами "Aller Aqua". Показники хімічного складу води цього господарства відповідали державному стандарту СОУ 05.01-37- 385:006. За результатами досліджень, вміст вологи у м'язовій тканині струмкової форелі був вищим порівняно з райдужною фореллю та американською палією (гольцем) (P << 0,01). У гольця та райдужної форелі значення білка вірогідно вище (P << 0,01), ніж у струмкової форелі. Вміст золи в американської палії, струмкової та райдужної форелі становив 1,23 %, 1,16 %, 1,25 % відповідно. Відсоток загальних ліпідів у м'язовій тканині райдужної форелі та американської палії був суттєво вищим порівняно зі струмковою фореллю (P << 0,01). Встановлено вищий вміст вільного холестеролу та моно- і диацилгліцеролів у американської палії порівняно зі струмковою і райдужною фореллю (P << 0,01). Результати вказують на те, що досліджені види мають високу харчову цінність. Після аналізу складу м'язової тканини досліджуваних риб встановлено, що американська палія характеризувалася дещо вищими якісними показниками, зокрема такими, як вміст сухої речовини, білок та ліпіди.
  Повний текст PDF - 391.738 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Barylo Y.
  • Loboiko Y.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Barylo Y. O. The comparison of qualitative composition of the muscle tissue of brown trout, rainbow trout and brook trout / Y. O. Barylo, Y. V. Loboiko // Біологія тварин. - 2018. - Т. 20, № 1. - С. 16-22. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2018_20_1_4.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського