Наукова періодика України Біологія тварин


Рубан Г. В. 
Особливості антиоксидантного впливу вітаміну E на окисні процеси у м’ясі гусей / Г. В. Рубан, О. В. Яковійчук, Т. І. Галько, О. О. Данченко // Біологія тварин. - 2017. - Т. 19, № 3. - С. 82-87. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2017_19_3_12
З'ясовано особливості впливу подвоєної дози вітаміну E в раціоні гусей у передзабійний період на якість їх м'яса та окисні процеси під час його низькотемпературного зберігання. Впродовж усього періоду постнатального розвитку гусей контрольної групи утримували на стандартному раціоні, збалансованому за обмінною енергією, протеїном і вітамінами. Раціон гусей дослідної групи з 42-ої до 63-ої доби відрізнявся вдвічі більшим (40 мг/кг) вмістом вітаміну E. Забій птиці проводили у 63-добовому віці. Після забою з тушок вирізали м'ясо грудинки, яке заморожували повільним способом до температури -18 <$E symbol Р>C. Для низькотемпературного зберігання використано м'ясо гусей двох зразків. М'ясо контрольного зразка одержане від гусей контрольної групи, дослідного зразка - від гусей дослідної групи. Інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів у м'ясі гусей оцінювали за вмістом продуктів пероксидації, які реагують з 2-тіобарбітуровою кислотою - ТБКАП. Визначення цих продуктів проведено в гомогенатах м'яса (ТБКАПвих.) та за ініціації пероксидного окиснення Fe<^>2+ (ТБКАПінк). Окрім того, у м'ясі гусей визначено вміст вітамінів A, Е і <$E beta>-каротину. Встановлено, що введення до раціону гусей вітаміну E в дозі 40 мг/кг корму в цей період сприяє вірогідному гальмуванню (<$E P~symbol Г~0,05~-~0,001>) процесів ліпопероксидації у їх м'ясі під час низькотемпературного зберігання. М'ясо цих гусей характеризується вірогідно вищим вмістом вітаміну E (<$E P~symbol Г~0,05~-~0,001>) впродовж усього експерименту і на 29,1 % (<$E P~symbol Г~0,01>) вищим умістом <$E beta>-каротину наприкінці досліду. Отже, удвічі збільшена доза вітаміну E в передзабійний період не тільки покращує якість парного м'яса, але й гальмує його окисне псування.
  Повний текст PDF - 400.274 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Рубан Г.
  • Яковійчук О.
  • Галько Т.
  • Данченко О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Рубан Г. В. Особливості антиоксидантного впливу вітаміну E на окисні процеси у м’ясі гусей / Г. В. Рубан, О. В. Яковійчук, Т. І. Галько, О. О. Данченко // Біологія тварин. - 2017. - Т. 19, № 3. - С. 82-87. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2017_19_3_12.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Яковійчук Олександр Володимирович (біологічні науки)
  • Данченко Олена Олександрівна (хімічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського