Наукова періодика України | Біологія тварин | ||
Гультяєва О. В. Вплив кількості жиру в раціоні корів і pH вмісту рубця на його ферментацію та співвідношення жирних кислот у ліпідах молока / О. В. Гультяєва, А. П. Петрук, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2017. - Т. 19, № 2. - С. 23-29. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2017_19_2_5 Дослідження проведено на 4-х групах корів української чорно-рябої молочної породи продуктивністю 6 тис. кг молока за лактацію, по 5 тварин у групі. Тривалість досліду - останній місяць тільності та перший місяць після отелення. I і III групи одержували типовий збалансований за поживними речовинами раціон. У раціоні корів II і IV груп було на 30 % збільшено кількість жиру шляхом заміни соєвого шроту еквівалентною за вмістом протеїну кількістю соєвих бобів. Крім того, до раціону корів II і IV груп додавали 100 г бікарбонату натрію, 50 г карбонату кальцію і 50 г карбонату магнію для регуляції pH рубцевого вмісту. Додавання буферної суміші на 15 % зменшило концентрацію аміаку (P << 0,05) та на 20 % - лактату (P << 0,01) в рубці корів, які отримували соєвий шрот. У корів, які одержували соєві боби, на 18 % зменшилась концентрація лактату (P << 0,05). Введення до раціону буферної суміші збільшило відносний вміст масляної кислоти у молоці корів II і IV груп та зменшило вміст таких кислот, як 18:1, 18:2, 18:3 та 20:4 (P << 0,05 - 0,01) на раціоні з соєвим шротом. За більшої кількості в раціоні корів жиру у складі молока зростала частка олеїнової (цис-9 18:1) та лінолевої (цис-9,12 18:2) кислот (P << 0,05). Буферна кормова добавка зменшувала частку цих кислот при утриманні на обох раціонах (P << 0,05). Заміна соєвого шроту соєвими бобами в 1,7 разу збільшила сумарний вміст транс-ізомерів ненасичених жирних кислот у молоці (P << 0,001). Додавання до раціону буферної суміші зменшувало кількість цих кислот (P << 0,05). Згодовування буферної суміші зменшувало у складі молочного жиру частку транс-10, але збільшувало частку транс-11 ізомерів жирних кислот (P << 0,05 - 0,001). Сумарний вміст цис-ізомерів ненасичених жирних кислот у молоці корів усіх груп різнився незначно. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Гультяєва О. В. Вплив кількості жиру в раціоні корів і pH вмісту рубця на його ферментацію та співвідношення жирних кислот у ліпідах молока / О. В. Гультяєва, А. П. Петрук, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2017. - Т. 19, № 2. - С. 23-29. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2017_19_2_5.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |