Наукова періодика України Біологія тварин


Бірта Г. О. 
Фізико-хімічні показники підшкірного шпику свиней різного напряму продуктивності / Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу, В. О. Назаренко, О. О. Горячова // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 9-13. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_3
Викладено результати досліджень з вивчення хімічного складу та фізико-хімічних властивостей сала свиней різних порід. Найбільша кількість води виявлена в салі свиней червоної білопоясої породи за різних рівнів відгодівлі і різних вагових кондицій відповідно, а найменша - у свиней миргородської породи. Кількість протеїну в салі цих тварин була також різною: найбільше протеїну спостерігалось у свиней м'ясного напрямку продуктивності при всіх рівнях відгодівлі. Кількість протеїну в салі м'ясних порід була на рівні 2,46 - 2,53 %. Спостережено обернено пропорційна залежність між вмістом протеїну і жиру в салі. Більша кількість жиру обумовлювала менший вміст протеїну. З віком тварин хімічний склад сала змінювався: спостерігалось закономірне зменшення кількості води і протеїну та підвищення кількості жиру в ньому. Фізико-хімічні властивості шпику у свиней усіх досліджуваних генотипів була у певній залежності від породи і статі. Наведені дані свідчать, що величина йодного числа сала у кастратів була дещо вищою, ніж у свинок і кнурців. Але вірогідної різниці за цим показником не виявлено. Вивчення питання про жирнокислотний склад ліпідів шпику свиней різних вагових кондицій має важливе практичне значення у свинарстві для встановлення найбільш оптимальних строків забою тварин з метою одержання м'ясо-сальної свинини високої якості. Жирнокислотний склад сала свинок, кнурців і кастратів усіх порівнюваних генотипів був майже однаковим за кількістю ліноленової та арахідної кислот. Щодо вмісту лінолевої кислоти спостерігалася деяка міжпородна різниця як між породами, так і між окремими тваринами однієї породи.
  Повний текст PDF - 247.682 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бірта Г.
  • Бургу Ю.
  • Назаренко В.
  • Горячова О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бірта Г. О. Фізико-хімічні показники підшкірного шпику свиней різного напряму продуктивності / Г. О. Бірта, Ю. Г. Бургу, В. О. Назаренко, О. О. Горячова // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 9-13. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського