Наукова періодика України Біологія тварин


Marounek M. 
Effect of amidated alginate on cholesterol in serum, liver and faeces of rats fed fat and cholesterol-containing diet / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duškova, L. Kalachniuk, D. Tsvilikhovskyi // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 53-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_10
Полісахариди (серед яких є й альгінова кислота) відіграють одну з ключових ролей у процесі травлення і всмоктування поживних речовин тому, що вони можуть збільшувати в'язкість й утворювати гель у кишечнику. Враховуючи результати попередніх досліджень впливу пектину, целюлози і їх амідованих похідних на травлення у щурів та експериментальні дані інших вчених, вирішено вивчити вплив амідованого альгінату на рівень холестеролу в сироватці крові, печінки і фекалій у щурів, які харчувалися згідно з раціоном з добавками жиру і холестеролу. Самок щурів утримували на раціонах: контрольному (1), двох експериментальних (2 і 3), до яких додавали холестерол (0, 10 і 10 г/кг відповідно) і амідований альгінат (0, 0 і 40 г/кг відповідно). Усі раціони містили пальмову олію. У щурів, яких годували згідно з холестеролвмісною дієтою, амідований альгінат вірогідно знижував рівень холестеролу (як загального, так і ліпопротеїнів низької щільності) у сироватці крові, холестеролу в печінці та ліпідів у тканинах печінки. Використання амідованого альгінату у раціоні щурів сприяло збільшенню концентрації жиру від 61 до 91 мг/г у фекаліях тварин, які його споживали. У фекаліях щурів, яким згодовували амідований альгінат, концентрації холестеролу, жовчних кислот і загальних стеролів не зазнавали вірогідного його впливу. Тому можна зробити висновок про те, що зниження холестеролемії в щурів, які споживали амідований альгінат, ймовірно, базується швидше на видаленні жиру з кишечнику, ніж на перериванні циркуляції холестеролу в печінці.
  Повний текст PDF - 321.242 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Marounek M.
  • Volek Z.
  • Taubner T.
  • Duškova D.
  • Kalachniuk L.
  • Tsvilikhovskyi D.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Marounek M. Effect of amidated alginate on cholesterol in serum, liver and faeces of rats fed fat and cholesterol-containing diet / M. Marounek, Z. Volek, T. Taubner, D. Duškova, L. Kalachniuk, D. Tsvilikhovskyi // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 4. - С. 53-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_4_10.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського