Наукова періодика України | Біологія тварин | ||
Литвин В. В. Вплив сорбінової кислоти на склад мікробіоти товстої кишки щурів та її метаболіти / В. В. Литвин, Я. І. Колісник // Біологія тварин. - 2015. - Т. 17, № 4. - С. 94-101. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2015_17_4_15 Досліджували вплив консерванту сорбінової кислоти на кількісний та якісний склад мікробіоти порожнини товстої кишки щурів (ТК) і продукти її життєдіяльності, зокрема, коротколанцюгові жирні кислоти (КЖК). Внутрішньошлункове введення тваринам 25 мг/кг сорбінової кислоти призводить до зменшення чисельності у складі мікробоценозу ТК на 7-му добу дослідження бактерій роду Lactobacillus і грибів роду Candida, на 11-ту добу - представників родів Escherichia (лактозопозитивні), Enterococcus, Bifidobacterium, Lactobacillus, Bacteroides, Candida, а на 14-ту добу експерименту - ще й бактерій Eubacterium spp. у порівнянні з чисельністю цих мікроорганізмів у щурів контрольної групи. За таких умов збільшується кількісний вміст бактерій Peptococcus, Streptococcus та Peptostreptococcus (на 7-му добу дослідження), Clostridium, Fusobacterium (на 11 добу), Staphylococcus, Clostridium, Fusobacterium, Proteus (на 14-ту добу) у порівнянні зі значеннями цього показника у контрольних тварин. Крім того, у складі мікробіоти порожнини ТК щурів, яким уводили сорбінову кислоту, виявлялись лактозонегативні представники роду Escherichia та бактерії Klebsiella spp. Показано, що за перорального введення щурам сорбінової кислоти на 19,6 % знижується сумарна кількість КЖК у вмісті ТК на 14-ту добу дослідження у порівнянні з їх рівнем у порожнині ТК щурів дослідної групи на 4-ту добу експерименту. Ці зміни відбуваються здебільшого за рахунок зменшення кількості оцтової, пропіонової та ізовалеріанової кислот. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Литвин В. В. Вплив сорбінової кислоти на склад мікробіоти товстої кишки щурів та її метаболіти / В. В. Литвин, Я. І. Колісник // Біологія тварин. - 2015. - Т. 17, № 4. - С. 94-101. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2015_17_4_15.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |