Наукова періодика України Біологія тварин


Гультяєва О. В. 
Вплив pH на ферментацію соєвої, соняшникової та ріпакової макухи у вмісті рубця корів in vitro / О. В. Гультяєва, Н. В. Голова, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 4. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_4_7
Дефіцит енергії у раціонах високопродуктивних корів частково поповнюється жировими домішками, які можуть пригнічувати метаболізм у рубці. Проведено дослідження впливу додавання до раціону з високим вмістом макухи алкілуючої суміші на ензиматичні процеси у рубці за умов in vitro. Зразки вмісту рубця протягом 8 год інкубували з соєвою, соняшниковою та ріпаковою макухами (25 мл фільтрату вмісту рубця + 75 мл буферного розчину Мак-Доугала + 0,5 г макухи) з додаванням до інкубатів алкілуючої суміші, яка містила 100 мг бікарбонату натрію, 50 мг карбонату кальцію та 50 мг карбонату магнію. Вміст жиру в макухах становив 8,1 - 8,5 %. Введення алкілуючої суміші забезпечило стабілізацію pH вмісту рубця, наприкінці інкубування цей показник в контрольних інкубатах становив 6,54 - 6,61, а у дослідних - 6,73 - 6,82. Додавання суміші бікарбонату натрію та карбонатів кальцію і магнію підвищувало целюлозолітичну (p << 0,001) та знижувало амілолітичну активності (p << 0,05). Протеолітичні бактерії менш чутливі до pH, проте протеолітична активність у дослідних інкубатах дещо зростала. За інкубування з ріпаковою макухою у вмісті рубця виявлено меншу кількість мікробного азоту та нижчу концентрацію аміаку і лактату, у порівнянні з його інкубуванням з соняшниковою макухою. Додавання до вмісту рубця алкілуючої карбонатної суміші сприяло зростанню кількості білкового азоту за рахунок азоту мікроорганізмів у дослідженнях з усіма видами макухи (p << 0,05 - 0,001). При цьому, концентрація лактату зменшувалась (p << 0,01 - 0,001), що пояснюється зростанням pH. Додавання алкілуючої сольової суміші збільшувало кількість загальних ліпідів та неестерифікованих жирних кислот (p << 0,05 - 0,01).
  Повний текст PDF - 291.632 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Гультяєва О.
  • Голова Н.
  • Влізло В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Гультяєва О. В. Вплив pH на ферментацію соєвої, соняшникової та ріпакової макухи у вмісті рубця корів in vitro / О. В. Гультяєва, Н. В. Голова, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 4. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_4_7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гультяєва Олена Василівна (біологічні науки)
  • Голова Наталія Василівна (біологічні науки)
  • Влізло Василь Васильович (1960–) (ветеринарні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського