Наукова періодика України | Біологія тварин | ||
Гультяєва О. В. Вплив pH на ферментацію соєвої, соняшникової та ріпакової макухи у вмісті рубця корів in vitro / О. В. Гультяєва, Н. В. Голова, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 4. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_4_7 Дефіцит енергії у раціонах високопродуктивних корів частково поповнюється жировими домішками, які можуть пригнічувати метаболізм у рубці. Проведено дослідження впливу додавання до раціону з високим вмістом макухи алкілуючої суміші на ензиматичні процеси у рубці за умов in vitro. Зразки вмісту рубця протягом 8 год інкубували з соєвою, соняшниковою та ріпаковою макухами (25 мл фільтрату вмісту рубця + 75 мл буферного розчину Мак-Доугала + 0,5 г макухи) з додаванням до інкубатів алкілуючої суміші, яка містила 100 мг бікарбонату натрію, 50 мг карбонату кальцію та 50 мг карбонату магнію. Вміст жиру в макухах становив 8,1 - 8,5 %. Введення алкілуючої суміші забезпечило стабілізацію pH вмісту рубця, наприкінці інкубування цей показник в контрольних інкубатах становив 6,54 - 6,61, а у дослідних - 6,73 - 6,82. Додавання суміші бікарбонату натрію та карбонатів кальцію і магнію підвищувало целюлозолітичну (p << 0,001) та знижувало амілолітичну активності (p << 0,05). Протеолітичні бактерії менш чутливі до pH, проте протеолітична активність у дослідних інкубатах дещо зростала. За інкубування з ріпаковою макухою у вмісті рубця виявлено меншу кількість мікробного азоту та нижчу концентрацію аміаку і лактату, у порівнянні з його інкубуванням з соняшниковою макухою. Додавання до вмісту рубця алкілуючої карбонатної суміші сприяло зростанню кількості білкового азоту за рахунок азоту мікроорганізмів у дослідженнях з усіма видами макухи (p << 0,05 - 0,001). При цьому, концентрація лактату зменшувалась (p << 0,01 - 0,001), що пояснюється зростанням pH. Додавання алкілуючої сольової суміші збільшувало кількість загальних ліпідів та неестерифікованих жирних кислот (p << 0,05 - 0,01). Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Гультяєва О. В. Вплив pH на ферментацію соєвої, соняшникової та ріпакової макухи у вмісті рубця корів in vitro / О. В. Гультяєва, Н. В. Голова, В. В. Влізло // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 4. - С. 37-42. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_4_7.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |