Передерко Л. П.
Моніторинг мікроелементного складу шкарлупи яєць страусів африканських (Struthio camelus) / Л. П. Передерко // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 3. - С. 116-121. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_3_19
Шкарлупа яйця - це оболонка, яка виконує ряд життєво важливих функцій у розвитку зародка птахів. До одних із вагомих факторів, від яких залежить процес формування шкарлупи, належить вміст у ній мікроелементів. Проведено моніторинг мікроелементного складу шкарлупи яйця Struthio camelus, які утримуються у разі інтенсивної системи в межах природного ареалу Західного регіону України, за недостатньою кількістю біогенних речовин у кормовому раціоні у порівнянні з їх оптимальним вмістом. Основним кормовим складником Struthio camelus була трав'яна суміш, яка складалася з Phleum pretense, Arrenatherum elatius, Trifolium pratense, Trifolium repens, Alopecurus pratensis. Для мікроелементного аналізу використано шкарлупу яйця порожнього та свіжого птахів віком близько 3-х років. Мета роботи - моніторинг мікроелементного складу шкарлупи яєць Struthio camelus з ціллю встановлення етіологічних факторів у розвитку цих птахів у природному ареалі помірно-континентального клімату Західного регіону України. Встановлено, що шкарлупа яйця (свіжого) Struthio camelus містить дещо вищі показники вмісту біогенних елементів у порівнянні зі шкарлупою яйця (порожнього) цих птахів. Очевидно, це може свідчити про денатурацію мінерального складу шкарлупи яєць протягом певних часових інтервалів. Недостатній вміст мінеральних речовин у кормовому раціоні Struthio camelus призводить до порушення в інкубаційному періоді. Це вказує на залежність між вмістом мінеральних речовин у кормах, що споживали птахи, та вмістом мікроелементів у шкарлупі яйця. Шкарлупа яйця Struthio camelus є індикатором вмісту біогенних речовин у зародку птахів. Моніторинг мікроелементного складу шкарлупи яєць має велике діагностичне значення у разі встановлення внутрішніх змін і патологічних вад Struthio camelus.
Цитованість авторів публікації:Передерко Л.
Бібліографічний опис для цитування:
Передерко Л. П. Моніторинг мікроелементного складу шкарлупи яєць страусів африканських (Struthio camelus) / Л. П. Передерко // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 3. - С. 116-121. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_3_19.
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Передерко Леся Петрівна (біологічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити
"Анкету науковця"
|