Наукова періодика України Біологія тварин


Шестеринська В. В. 
Вміст глюкози, лактату та пірувату у сироватці крові свиней різних типів вищої нервової діяльності / В. В. Шестеринська, В. О. Трокоз, В. І. Карповський, О. В. Данчук, Р. В. Постой, А. В. Трокоз, П. В. Карповський, В. В. Карповський, А. О. Ландсман // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 2. - С. 157-161. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_2_22
Досліди проводили на свинках 5 - 6-місячного віку. Типи нервової системи встановлювали шляхом вивчення швидкості утворення умовних рефлексів, диференціювального гальмування, переробки сигнального значення подразників і реакції тварин на несподівані звукові подразники. За результатами випробувань сформували 4 групи тварин, по 5 свиней у кожній: I група - сильний урівноважений рухливий, II - сильний урівноважений інертний, III - сильний неврівноважений і IV - слабкий тип вищої нервової діяльності (ВНД). Кров для досліджень у свиней відбирали вранці натще з яремної вени. Вміст глюкози в сироватці крові визначали за допомогою глюкозооксидазного методу, лактату - методу Бюхнера, пірувату - модифікованого методу Умбрайта. Одержані дані оброблено в MicrosoftExcel. Рівень лактату та пірувату в сироватці крові залежить від типу ВНД свиней. Найвищий вміст лактату відмічено у тварин слабкого типу, а найнижчий - сильного врівноваженого рухливого типу ВНД. На вміст лактату можуть чинити вплив сила та рухливість коркових процесів. Свині сильного врівноваженого рухливого типу характеризуються найвищим рівнем пірувату в сироватці крові, а найнижчим - представники слабкого типу, що може свідчити про переважаючий вплив на рівень цього метаболіту сили процесів збудження і гальмування в корі великого мозку. Відмічено тенденцію до вищого рівня глюкози у свиней слабкого типу у порівнянні з іншими тваринами і найнижчого - у представників сильного врівноваженого рухливого типу нервової системи.
  Повний текст PDF - 280.917 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Шестеринська В.
  • Трокоз В.
  • Карповський В.
  • Данчук О.
  • Постой Р.
  • Трокоз А.
  • Карповський П.
  • Карповський В.
  • Ландсман А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Шестеринська В. В. Вміст глюкози, лактату та пірувату у сироватці крові свиней різних типів вищої нервової діяльності / В. В. Шестеринська, В. О. Трокоз, В. І. Карповський, О. В. Данчук, Р. В. Постой, А. В. Трокоз, П. В. Карповський, В. В. Карповський, А. О. Ландсман // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 2. - С. 157-161. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_2_22.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Шестеринська Віта Володимирівна (біологічні науки)
  • Трокоз Віктор Олександрович (1959–) (біологічні науки)
  • Карповський Валентин Іванович (1955–) (біологічні науки)
  • Данчук Олексій Володимирович (біологічні науки)
  • Постой Руслана Вікторівна (біологічні науки)
  • Трокоз Андрій Вікторович (біологічні науки)
  • Карповський Павло Валентинович (біологічні науки)
  • Карповський Валентин Валентинович (біологічні науки)
  • Ландсман Альона Олександрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського