Наукова періодика України Біологія тварин


Федорук Р. С. 
Вміст загальних ліпідів і співвідношення їх фракцій у продукції медоносних бджіл за згодовування борошна нативної сої з додаванням хрому хлориду та аквананоцитрату / Р. С. Федорук, Л. І. Романів // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 2. - С. 150-156. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_2_21
Досліджено вплив згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст ліпідів і співвідношення їх фракцій у тканинах головного, грудного та черевного відділів організму медоносних бджіл. Дослідження проведено у літньо-осінній період на 3-х групах медоносних бджіл карпатської породи, по 3 бджолосім'ї у групі. Бджоли контрольної (I) групи утримувались за стаціонарних умов, споживаючи нагромаджені запаси перги. У підгодівлі бджіл дослідної (II) групи використовували 200 г борошна з бобів нативної сої з додаванням 7,7 мг хрому хлориду, або 1,5 мг Cr (III). Бджоли дослідної (III) групи додатково до такої ж кількості (200г/бджолосім'ю/тиждень) борошна з бобів нативного сорту сої одержували цитрат хрому, що еквівалентно 60 мкг Cr<^>3+. Дослід тривав 35 діб з інтервалом підгодівлі 7 діб. Контрольна та дослідні групи бджіл, як і пасіка були благополучні щодо інфекційних та інвазійних хвороб. На завершальному етапі згодовування сої та хрому (35 доба) з кожного вулика відбирали 30 - 35 бджіл, з яких формували зразки тканин для біохімічних досліджень. У зразках тканин медоносних бджіл визначали кількісний вміст загальних ліпідів і співвідношення окремих їх фракцій. Одержані результати вказують на позитивний та аналогічно спрямований вплив компонентів борошна нативної сої та поєднання їх з мінеральною та органічною сполуками хрому, доданого до нього у різних концентраціях, на метаболізм загальних ліпідів та їх окремих класів у тканинах різних анатомічних відділів тіла бджіл. Встановлено високу біологічну активність як мінеральної (1,5 мг CrIII), так і органічної (60 мкг CrIII) сполук на відносний вміст окремих класів ліпідів у тканинах голови, грудей і черевця бджіл дослідних груп. Вміст загальних ліпідів у цих тканинах зберігався на рівні величин контрольної групи.Наведено результати досліджень щодо вивчення впливу згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх класів у перзі та бджолиних стільниках (язиках) медоносних бджіл. У підгодівлі бджіл II дослідної групи використовували борошно з бобів нативної сої в кількості 200г/бджолосім'ю/тиж з додаванням до нього попередньо розведеного у 50 мл 60 % цукрового сиропу (ЦС) хрому хлориду в кількості 7,7 мг, що еквівалентно 1,5 мг чистого хрому. Бджоли III дослідної групи додатково до такої ж кількості (200 г/бджолосім'ю/тиж) борошна з бобів нативного сорту сої одержували розведений в 50 мл 60 % ЦС аквананоцитрат хрому, в кількості 0,2 мл, що еквівалентно 60 мкг хрому. Дослід тривав 35 діб з інтервалом підгодівлі 7 діб. Дослідженнями не встановлено вірогідних різниць вмісту загальних ліпідів у перзі II і III дослідних груп виявлено лише тенденцію до його підвищення рівня стосовно показників у контрольній групі. Однак у бджолиних стільниках (язиках) III дослідної групи встановлено вірогідне зростання абсолютного вмісту загальних ліпідів, тоді як у II дослідній групі виявлено тенденцію до підвищення їх рівня у порівнянні з контрольними показниками. Встановлено, що відносний вміст окремих класів загальних ліпідів у перзі медоносних бджіл I - контрольної, II і III дослідних груп характеризувався таким співвідношенням (%): фосфоліпідів - 18,95; 19,13; 22,34 (p << 0,001); моно- та диацилгліцеролів - 17,08; 17,34; 16,54; вільного холестеролу - 16,25; 16,13; 15,59; НЕЖК - 6,48; 5,98; 6,35; триацилгліцеролів - 17,64; 17,93; 20,58 (p << 0,01); етерифікованого холестеролу - 23,59; 23,48; 18,59 (p << 0,001). У бджолиних стільниках (язиках) II і III дослідних груп у порівнянні з I - контрольною, відзначено більше виражені, ніж у перзі, різниці відносного вмісту окремих класів ліпідів, зокрема (%): фосфоліпідів - 19,15; 16,85 (p << 0,01); 20,13 (p << 0,001); моно- та диацилгліцеролів - 11,98; 14,69 (p << 0,001); 12,59; вільного холестеролу - 14,81; 15,53 (p << 0,02); 15,76 (p << 0,02); триацилгліцеролів - 15,89; 18,62 (p << 0,01); етерифікованого холестеролу - 25,02; 20,53 (p << 0,001); 21,04 (p << 0,001).
  Повний текст PDF - 301.479 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Федорук Р.
  • Романів Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Федорук Р. С. Вміст загальних ліпідів і співвідношення їх фракцій у продукції медоносних бджіл за згодовування борошна нативної сої з додаванням хрому хлориду та аквананоцитрату / Р. С. Федорук, Л. І. Романів // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 2. - С. 150-156. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_2_21.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Федорук Ростислав Степанович (1949–) (біологічні науки)
  • Романів Любомир Ігорович (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського