Федорук Р. С. Вміст загальних ліпідів і співвідношення їх фракцій у тканинах медоносних бджіл за згодовування борошна нативної сої з додаванням хлориду та цитрату хрому / Р. С. Федорук, Л. І. Романів // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 1. - С. 160-168. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_1_22
Досліджено вплив згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст ліпідів і співвідношення їх фракцій у тканинах головного, грудного та черевного відділів організму медоносних бджіл. Дослідження проведено у літньо-осінній період на 3-х групах медоносних бджіл карпатської породи, по 3 бджолосім'ї у групі. Бджоли контрольної (I) групи утримувались за стаціонарних умов, споживаючи нагромаджені запаси перги. У підгодівлі бджіл дослідної (II) групи використовували 200 г борошна з бобів нативної сої з додаванням 7,7 мг хрому хлориду, або 1,5 мг Cr (III). Бджоли дослідної (III) групи додатково до такої ж кількості (200г/бджолосім'ю/тиждень) борошна з бобів нативного сорту сої одержували цитрат хрому, що еквівалентно 60 мкг Cr<^>3+. Дослід тривав 35 діб з інтервалом підгодівлі 7 діб. Контрольна та дослідні групи бджіл, як і пасіка були благополучні щодо інфекційних та інвазійних хвороб. На завершальному етапі згодовування сої та хрому (35 доба) з кожного вулика відбирали 30 - 35 бджіл, з яких формували зразки тканин для біохімічних досліджень. У зразках тканин медоносних бджіл визначали кількісний вміст загальних ліпідів і співвідношення окремих їх фракцій. Одержані результати вказують на позитивний та аналогічно спрямований вплив компонентів борошна нативної сої та поєднання їх з мінеральною та органічною сполуками хрому, доданого до нього у різних концентраціях, на метаболізм загальних ліпідів та їх окремих класів у тканинах різних анатомічних відділів тіла бджіл. Встановлено високу біологічну активність як мінеральної (1,5 мг CrIII), так і органічної (60 мкг CrIII) сполук на відносний вміст окремих класів ліпідів у тканинах голови, грудей і черевця бджіл дослідних груп. Вміст загальних ліпідів у цих тканинах зберігався на рівні величин контрольної групи.Наведено результати досліджень щодо вивчення впливу згодовування борошна нативної сої з додаванням до нього хрому хлориду та цитрату на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх класів у перзі та бджолиних стільниках (язиках) медоносних бджіл. У підгодівлі бджіл II дослідної групи використовували борошно з бобів нативної сої в кількості 200г/бджолосім'ю/тиж з додаванням до нього попередньо розведеного у 50 мл 60 % цукрового сиропу (ЦС) хрому хлориду в кількості 7,7 мг, що еквівалентно 1,5 мг чистого хрому. Бджоли III дослідної групи додатково до такої ж кількості (200 г/бджолосім'ю/тиж) борошна з бобів нативного сорту сої одержували розведений в 50 мл 60 % ЦС аквананоцитрат хрому, в кількості 0,2 мл, що еквівалентно 60 мкг хрому. Дослід тривав 35 діб з інтервалом підгодівлі 7 діб. Дослідженнями не встановлено вірогідних різниць вмісту загальних ліпідів у перзі II і III дослідних груп виявлено лише тенденцію до його підвищення рівня стосовно показників у контрольній групі. Однак у бджолиних стільниках (язиках) III дослідної групи встановлено вірогідне зростання абсолютного вмісту загальних ліпідів, тоді як у II дослідній групі виявлено тенденцію до підвищення їх рівня у порівнянні з контрольними показниками. Встановлено, що відносний вміст окремих класів загальних ліпідів у перзі медоносних бджіл I - контрольної, II і III дослідних груп характеризувався таким співвідношенням (%): фосфоліпідів - 18,95; 19,13; 22,34 (p << 0,001); моно- та диацилгліцеролів - 17,08; 17,34; 16,54; вільного холестеролу - 16,25; 16,13; 15,59; НЕЖК - 6,48; 5,98; 6,35; триацилгліцеролів - 17,64; 17,93; 20,58 (p << 0,01); етерифікованого холестеролу - 23,59; 23,48; 18,59 (p << 0,001). У бджолиних стільниках (язиках) II і III дослідних груп у порівнянні з I - контрольною, відзначено більше виражені, ніж у перзі, різниці відносного вмісту окремих класів ліпідів, зокрема (%): фосфоліпідів - 19,15; 16,85 (p << 0,01); 20,13 (p << 0,001); моно- та диацилгліцеролів - 11,98; 14,69 (p << 0,001); 12,59; вільного холестеролу - 14,81; 15,53 (p << 0,02); 15,76 (p << 0,02); триацилгліцеролів - 15,89; 18,62 (p << 0,01); етерифікованого холестеролу - 25,02; 20,53 (p << 0,001); 21,04 (p << 0,001). Цитованість авторів публікації:Федорук Р.Романів Л.
Бібліографічний опис для цитування: Федорук Р. С. Вміст загальних ліпідів і співвідношення їх фракцій у тканинах медоносних бджіл за згодовування борошна нативної сої з додаванням хлориду та цитрату хрому / Р. С. Федорук, Л. І. Романів // Біологія тварин. - 2014. - Т. 16, № 1. - С. 160-168. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2014_16_1_22. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Федорук Ростислав Степанович (1949–) (біологічні науки)Романів Любомир Ігорович (біологічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|