Наукова періодика України Біологія тварин


Hultiaieva O. V. 
Effect of soybeans and palm oil addition to the cows diets on milk fatty acid profile / O. V. Hultiaieva, A. P. Petruk, O. V. Golubets, I. V. Vudmaska, V. V. Vlizlo // Біологія тварин. - 2013. - Т. 15, № 4. - С. 32-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2013_15_4_5
Додавання до раціону високопродуктивних корів жирових домішок позитивно впливає на обмін речовин, підвищує молочну продуктивність та якість молока. Це пояснюється високою енергетичною цінністю жирів, їх нітрогензберігаючою дією в організмі корів, використанням наявних у жирі жирних кислот у синтезі ліпідів молока. Дослідження проведено на 3 групах корів-аналогів української чорно-рябої молочної породи, по п'ять голів у кожній, продуктивністю 20 - 25 кг молока за добу. Корови контрольної групи одержували стандартний збалансований за вмістом поживних речовин раціон, що містив 670 г сирого жиру. Вміст жиру у раціонах корів 2-ї та 3-ї груп збільшували на 50 % за рахунок введення до їх складу відповідно соєвих бобів або пальмової олії. Раціон контрольних корів складався з (кг): сіна люцернового - 6,0, силосу кукурудзяного - 20, сінажу - 10, дерті пшеничної - 3,0, дерті кукурудзяної - 2,0, шроту соєвого - 1,0, меляси - 2,0. У раціоні корів 1-ї дослідної групи соєвий шрот замінювали на 1,5 кг соєвих бобів, а до раціону корів 2-ї дослідної групи додавали 0,3 кг пальмової олії. Тривалість досліду становила 2 місяці. У кінці досліду відбирали вмістиме рубця, кров і молоко. Жирнокислотний склад ліпідів плазми крові досліджено за допомогою методу газорідинної хроматографії на хроматографі Hewlett Packard HP-6890 з полум'яно-іонізаційним детектором, обладнаному капілярною колонкою SP-2560 довжиною 100 м. Зміна ліпідного та жирнокислотного складу раціону вплинула на жирнокислотний склад молочного жиру. У молоці корів 1-ї дослідної групи зменшилась кількість кислот ізо-15:0, антеізо-15:0 - 17:0 (P << 0,05 - 0,01) та зросла кількість 18:1 та 18:2 кислот (P << 0,01 - 0,001). У молоці корів 2-ї дослідної групи зросла кількість 14:0 кислот (P << 0,05). У складі молочного жиру корів 1-ї дослідної групи виявлено у 2,2 разу більше кислот транс-11 18:1 (P << 0,001) та у 1,3 разів більше її метаболіту - кислоти цис-9, транс-11 18:2 (P << 0,05). У корів 2-ї дослідної групи вміст транс-11 18:1 (P << 0,05) був вищим у 1,3 разів, а вміст цис-9 транс-11 18:2 - у 1,2 разів. Частка лінолевої (цис-9, 12 18:2) кислоти у молоці корів 1-ї дослідної групи зросла (P << 0,001), а 2-ї дослідної групи - зменшилась (P << 0,01). У молочній залозі зменшився синтез коротколанцюгових жирних кислот: C4:0, C6:0 - C8:0 (P << 0,05 - 0,01). Вміст жиру у молоці корів контрольної та 1-ї та 2-ї дослідних груп становив відповідно 1,57; 3,37 і 3,51 %. Обидві жирові домішки підвищили середньодобові надої корів: у 1-й дослідній групі на 4 % (P << 0,05), а у 2-й - на 7 % (P << 0,05), проте у перерахунку на базисну жарність надоїв зросли лише у корів 2-ї дослідної групи (P << 0,05).
  Повний текст PDF - 278.928 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Hultiaieva O.
  • Petruk A.
  • Golubets O.
  • Vudmaska I.
  • Vlizlo V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Hultiaieva O. V. Effect of soybeans and palm oil addition to the cows diets on milk fatty acid profile / O. V. Hultiaieva, A. P. Petruk, O. V. Golubets, I. V. Vudmaska, V. V. Vlizlo // Біологія тварин. - 2013. - Т. 15, № 4. - С. 32-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2013_15_4_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Вудмаска Ігор Васильович (біологічні науки)
  • Влізло Василь Васильович (1960–) (ветеринарні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського